Над 63 милиона лева са предвидените средства от страна на

...
Над 63 милиона лева са предвидените средства от страна на
Коментари Харесай

МОН предвижда над 63 милиона лева за национални програми

Над 63 милиона лв. са плануваните средства от страна на просветното министерство за национални стратегии през актуалната година. Това заяви пред " Хоризонт “ заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. Освен досегашните 10, по които работата ще продължи, са създадени планове по три нови стратегии:

" Средствата, които се отделят за програмата " С грижа за всеки възпитаник “, са 2 милиона лв., за " Заедно за всяко дете “ - 450 000 лв. и за усъвършенстването на вътрешната конструкция на личния състав в институциите от системата на предучилищното и учебното обучение са отделени 28 милиона лв.. " С грижа за всеки възпитаник “ е и нова стратегия, и не до толкоз нова стратегия, тъй като тя съществуваше до 2017 година, като главната цел на програмата е да се работи по направление компенсиране на дефицити в началния стадий на главното обучение и прогимназиалния стадий на главното обучение. Що се отнася до това какви планове сме създали – в общи линии за началния стадий – 750 учебни заведения и 3000 възпитаници да се включат, а в прогимназиалния - 750 учебни заведения и 4000 възпитаници. За нас е извънредно значимо образованието да бъде качествено и всеки в действителност да има еднакъв достъп до него. Основен акцент в програмата е и работата с възпитаници, които срещат усложнение по български език, когато този език не се приказва в фамилията, тъй че тази стратегия в действителност е ориентирана към самостоятелен метод към всеки възпитаник ".

Как наподобяват тези стратегии през призмата на една от неправителствените организации, които работят в това поле? Центърът за приобщаващо обучение е неправителствена организация, която работи за одобряване на приобщаващата учебна среда като стандарт за качество в образованието. От Центъра имат вяра, че всяко дете би трябвало да бъде приобщено и ценено.

Колкото повече се работи в учебно заведение, толкоз по-добре. Училището има потребност от поддръжка отвред. Това сподели в изявление за предаването " Хоризонт до обед " Ива Бонева, изпълнителен шеф на Центъра за приобщаващо обучение:

" За нас това, което вършим и това което липсва, само че ние не можем да създадем задоволително за всички, е поддръжка на учебния екип, управническа поддръжка за средата в самото учебно заведение, с цел да стане приобщаваща. Това е развой, който може да се извърши единствено от вътрешната страна, само че би трябвало да има външна поддръжка. Управленските модели, които стартират с една самокритика на всички в учебно заведение – деца, учители, родители ".

За своята 10-годишнина Центърът за приобщаващо обучение кани още веднъж един английски фотограф, снимал пред 2009 година деца и техните фантазии в България за галерия, която до 10 април всеки клиент на Античен комплекс Сердика може да види свободно.

Британският фотограф Пол Клиф, който е работил по планове с Центъра за приобщаващо обучение, описа:

" Общината в Манчестър ме помоли да направя фотографии на деца, които живеят в региона. За мен няма дете, което принадлежи единствено към Англия или към България, или дете от ромски генезис. Децата са си деца на всички места. Идеята беше да се даде глас на децата и да се помогне на възрастните да осъзнаят и да се сетят каква е хубостта на това да си дете ". /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР