Над 6000 видове генетични тестове ще предлага столичната университетска болница

...
Над 6000 видове генетични тестове ще предлага столичната университетска болница
Коментари Харесай

Всички видове генетични тестове ще се предлагат в "Св. Иван Рилски", засега срещу заплащане

Над 6000 типове генетични проби ще предлага столичната университетска болница " Св. Иван Рилски " от идващия месец. От услугата, за която ще са нужни " 5 капки кръв " и една-две седмици за приемане на резултатите, ще могат да се употребяват освен пациентите на болничното заведение, само че и хора от цялата страна, към този момент напълно на свои разходи.

Пред лекари и медии, шефът на Университетската многопрофилна болница " Св. Иван Рилски " доктор Дечо Дечев подписа през днешния ден контракт с научния шеф на международната мрежа за генетични проучвания Centogene проф. Питър Бауър, с която ще си сътрудничат за даването на услугата.

Изследванията ще се организират в професионалната лаборатория в Германия, а българската болница ще работи като медиатор сред пациентите и лабораторията. Специалистите в университетската болница ще предлагат проучвания и ще взимат кръв от пациентите, ще я опаковат и пращат по стандартите до лабораторията, и по-късно още веднъж ще съветват клиентите по получените резултати.

Освен точна диагностика на редки болести, за което най-често се употребяват сходни проби, с тях пациентите ще получават и подробна информация за положението си и вероятните лекувания. Centogene разполага с голяма база данни с информация за всички редки болести и вероятните подходи за преодоляването им, уточни научният шеф на мрежата проф. Бауър.

Според Дечо Дечев прецизната и ранна диагностика, която се получава с тези проби, може да спести доста разноски на здравната система, тъй като вместо пациентите да се лутат сред разнообразни лечения до момента в който уцелят най-подходящата за положението си, ще стартират напряко с нея.

Това е сериозен проблем при редките генетични болести, за които в България лишава по 8-10 години да се диагностицират и да се откри лекуване. Над 80% от редките болести са генетични, и повече от половината от всички случаи са при деца.

Ръководството на " Св. Иван Рилски " се е обърнало към Министерството на здравеопазването и здравната каса, с предложение в бъдеще генетичните проучвания да се покриват от публичния фонд, само че към този момент това ще става единствено със средства на пациентите. По думите на шефа на болничното заведение цените на другите проби варират доста, само че най-скъпият пакет е към 12 хиляди лева и съставлява проучване на цялостния генотип на едно цяло семейство - децата и двамата им родители, с цел да може да се разбере, в случай че децата имат генетични разновидности те от кое място идват и какво значат. От болничното заведение прецизират, че най-евтините проби са към 400 лева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР