Над 60% искат здравната вноска да е предназначена само за

...
Над 60% искат здравната вноска да е предназначена само за
Коментари Харесай

Проучване: Българите имат високо доверие в личния си лекар, но не и в здравната каса

Над 60% желаят здравната вноска да е предопределена единствено за персонално прилагане

Доверието в персоналния доктор е високо, само че в здравната каса – ниско. Това демонстрира проучване, направено от „ Галъп интернешънъл “ за гражданската самодейност „ Здравен барометър “. Данните бяха показани по време на конгрес, отдаден на финансирането на опазването на здравето, проведен от самодейността.

Над 75 на 100 от запитаните дават отговор, че имат доверие на персоналния си доктор, до момента в който 16,2% споделят, че нямат, сподели Първан Симеонов, шеф на „ Галъп Интернешънъл ”.  Над половината – 53,6% от запитаните, нямат доверие на здравната каса, 29,3% показват, че имат доверие на Касата, а 17,1% не могат да отговорят.

Над 70% от запитаните знаят какъв е размерът на здравната вноска, който заплащат, 20,2% не знаят, а 8,3% не могат да отговорят. Според 42,5% от участниците в проучването размерът на здравната вноска е естествена, 37,3% дават отговор, че размерът ѝ е висок, а 3,8% показват, че е невисок. 

Половината от участниците не показват подготвеност да заплащат повече за здраве, даже и това да усъвършенства опазването на здравето в страната, демонстрира още проучването.

Най-добре би било здравната вноска да е предопределена единствено за персонално прилагане съгласно 60,2% от запитаните, 19,6% споделят, че здравната вноска би трябвало да отива в взаимен фонд, а 20,2% не могат да преценяват.

От запитаните 53,3% споделят, че знаят какво им се поставя, щом са здравноосигурени, само че 42,1% от участниците в проучването не вървят на профилактичния обзор, който им се поставя всяка година.

Изследването е осъществено в интервала 7-14 ноември 2023 година, измежду 806 души посредством персонални стандартизирани изявленията „ лице в лице “, като един % от извадката дава отговор на близо на 55 хиляди души.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР