Над 6 и половина милиона украинци - предимно жени и

...
Над 6 и половина милиона украинци - предимно жени и
Коментари Харесай

Обратно у дома: Украинци масово се връщат по родните си места


Над 6 и половина милиона украинци - най-вече дами и деца, напуснаха родината си поради войната. Част от тях избраха да се върнат по домовете си.

Марина и щерка й събират куфарите и както хиляди украинки след дълги опашки и тежък път, идват в България. Познати и хотелиери ги посрещат в Балчик, обаче хотелите по Черноморието не бяха подготвени за настаняване през зимата.

Снимка: bTV


„ Студено беше, ние изобщо не знаехме за какъв брой време отиваме. И българите донасяха топли неща. А децата даваха своите играчки “, сподели Мария Узун, бесарабска българка от Одеса.

Хотелиерите по европейската стратегия, по която получават финансиране и обезщетения за бежанците, можеха да ги приютят до края на май. А по-късно бежанците трябваше да бъдат преместени, защото стартира туристическия сезон.

Снимка: bTV


Едната от аргументите, майките да си тръгнат все пак - бяха изискванията, които им предлагаха вместо хотелите.

През последните няколко години Оксана и брачният партньор й се занимават с туризъм. Оксана избра България поради географската и културната непосредственост. И след идването и краткосрочна акомодация, те стартират да оказват помощ на бежанците с настаняване, идване, потребности и проблеми.

Марина ни описа и други истории на бежанци, по какъв начин децата плачели, желали да се върнат у дома, да видят бащите си, тъжали по дома, за храната, за баба и дядо, за техните играчки. Връщането е огромен риск, само че хората го поемат, тъй като не могат да търпят повече раздялата.

Копнежът за родния дом е по-голям от страха от гибелта. Това е главната причина украинците всеобщо да се връщат вкъщи, въпреки че войната не свърши и на всички места не престават звуците на въздушните аларми.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР