Над 6,4 млрд. лева са постъпленията в Националната агенция за

...
Над 6,4 млрд. лева са постъпленията в Националната агенция за
Коментари Харесай

НАП: През 2022 г. приходите в бюджета са с 3 милиарда повече в сравнение с 2021 година

Над 6,4 милиарда лв. са постъпленията в Националната организация за приходите към 17 март 2023 година.

Това е със 752 млн. лева или близо 13 % повече по отношение на същия интервал на предходната година, оповестиха от Национална агенция за приходите.

До средата на март приходите за централния бюджет надвишават 3,7 милиарда лева, което е нарастване с 9,8 %, спрямо първите два месеца и половина на миналата година.

Събраният от Национална агенция за приходите налог върху приходите на физически лица е близо 742 млн. лева, корпоративен налог – 57,2 млн. лева и близо 2,6 милиарда лева Данък добавена стойност.

Въпреки понижената ставка на налог добавена стойност за някои артикули и услуги от 20 % на 9 %, постъпленията от Данък добавена стойност в бюджета бележат растеж с 9 %, което се равнява на 211 млн. лева повече в съпоставяне със същия интервал на миналата година, означават от приходната организация.

Приходите от осигурителни вноски към 17 март надвишават 2,7 милиарда лева, което е с над 425 млн. лева или 18,5 % повече по отношение на първите два месеца и половина на предходната година.

От Национална агенция за приходите припомнят,
Всичко за Вашата сватба
че през 2022 година приходите в бюджета са близо 31,5 милиарда лв., което е с 3 милиарда повече, спрямо 2021 година.

„ Ръстът на приходите през първите месеци на тази година демонстрира, че Национална агенция за приходите работи дейно даже и в актуалната сложна конюнктура. Приходната организация ползва законодателството еднообразно по отношение на всеки поданик, като се употребяват всички нормативни механизми за събиране на отговорностите. Националната организация за приходите е държавна институция, в която близо 8000 чиновници в цялата страна извършват отговорностите си професионално и законосъобразно, и е неприемливо да бъде въвличана в политически спекулации и употребена в предизборни акции. ”, съобщи изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Борис Михайлов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg