Над 500 животновъди от цялата страна затвориха пътя София-Варна, при

...
Над 500 животновъди от цялата страна затвориха пътя София-Варна, при
Коментари Харесай

Животновъдите блокираха пътя София-Варна, запалиха вълна и изляха мляко


Над 500 животновъди от цялата страна затвориха пътя София-Варна, при великотърновското село Арбанаси, с гледище за държавна помощ и оставки в Министерството на земеделието. Фермерите упрекват страната за спешната обстановка в сектора през последните 10 години.

С патриотични маршове и крясъци " Оставка " овцевъди и козевъди възпламениха въ́лна и изляха мляко в символ на митинг против несъответстващата държавна политика към бранша. Протестиращите нямат позволение за блокадата. На мястото са и десетки служители на реда.

На митинга беше призната и декларация до премиера Бойко Борисов с гледище за подобаващи държавни обезщетения за сектора. Протестиращите желаят незабавни промени в бранша.

" Ще покажем, че ние не сме удовлетворени. Ние не желаеме да поносим повече това състояние на една безтегловност на бранша ", съобщи по-рано Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, съобщи БНР.

Животновъдите упорстват и за оставката на заместник-министъра на земеделието Цветан Димитров и на двама шефове на дирекции в министерството, виновни за приемането на Наредба 3 за директните заплащания, която беше анулирана от съда в частта, касаеща сектора.

„ Оставката на зам.-министър Цветан Димитров е във връзка със задълбочаващата се 10 години рецесия в бранша. Липсата на каквато и да е съответна политика от негова страна, тъй като той е зам.-министър с сектор отглеждане на животни към този момент десета година ”, съобщи Симеон Караколев.

„ Съдът анулира един доста тежък нормативен акт – разпоредба 3, за която протестирахме предходната година в София, тъй като тя сложи сектора на колене, вкара хиляди хора в тежка взаимозависимост. И всичкото това е плод на тези тримата, на които желаеме оставките. Не може един фермер, когато сгреши, да бъде глобен в троен размер, а един служител, когато сложи цялостен отрасъл на колене нищо ”, сподели той, съобщи NOVA.

Заради срутва с 40% на изкупните цени на млякото животновъдите показват, че претърпените загуби са най-малко по 40 лв. на животно и предлаганата от земеделското министерство помощ, увеличена от 5 на 7 лв., е незадоволителна.

Отговорните институции реагираха на едно от главните претенции на националния митинг, ден преди започването му. Държавен фонд " Земеделие " разгласи, че отпуска 8 милиона лв. за стопаните на овце и кози, които изпитват усложнения поради ниската изкупна цена на млякото. Животновъдите желаеха държавна помощ от минимум 20 лв. на животно, която да компенсира загубите на фермерите от срутва в изкупните цени на млякото.

Янка Попова от асоциацията насочи зов към управляващите да вземат решения, с които да се оправят секторите овцевъдство и козевъдство.

„ Целият зов, който идва от Европа за спасяването на тези браншове, молим към вас – тези ставки, които бяха гласувани са извънредно незадоволителни. Нашето предложение, което на 09.07 представихме беше отплата за овцевъди и козевъди от 20 лв. и 40 лв. за сътрудниците, които сега бедстват на южната ни граница, където върлува чумата ”, сподели тя.

Протестиращите смятат, че има спор на ползи сред зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров и съветника на министъра Бойко Синапов.

„ Нещата са се случили по този начин, че съветникът на министъра желае държавна помощ за присъединяване в изложби, която е в невиждан размер от 51,300 лева Тя е отпусната по предложение на зам.-министъра ”, споделиха стачкуващите.

„ Разбира се, не мога да се съглася с множеството от нещата ”, сподели министър Румен Порожанов. „ На срещата в четвъртък коментирахме въпросната разпоредба. Тя беше обжалвана, което е доста озадачаващо решение на съда. За мен е необичайно – от претекстовете до произнасянето. Тъй като самите претекстове за отменяне, че не е спазено оценка на сходство по закона за нормативните актове – това не се изисква по закона и още два претекста, които бяха изложени. Да не приказвам, че на тричленка във Върховен административен съд и на последното съвещание, в това число и прокурорът е бил уверен, че нашите претекстове са аргументирани и ясни ”, сподели министърът.

„ За да могат да бъдат получени средствата по обвързано произвеждане и тази година, а това са сред 25 и 30 милиона лв., ние ще създадем член 23 отначало. Той би трябвало да мине по съответните условия на закона. Именно поради това бяха срещите с овцевъдния отрасъл, с цел да забележим тяхното мнение и през септември фонд „ Земеделие ” да направи инспекциите си и тези средства да бъдат изплатени ”, съобщи той.

„ Един от причините, който не мога да не разясня е, че страната трябвало да заплаща обезщетения на овцевъди за пропуснати изгоди. Трябва да е ясно, че анулацията на члена няма ретроактивно деяние ”, безапелационен бе той.

„ Ще ви дам различен образец. Спорът ни сега какво да е подпомагането. Ние бяхме предложили пет лв.. Да, овцевъдният отрасъл има своите проблеми. Те са свързани с това, че реализацията на овче сирене и кашкавал не върви по този начин, както бихме желали. Нашите мандри, водил съм доста срещи с тях, сега са цялостни с сходни артикули. Това по някакъв метод натиска цената надолу. Водили сме диалози още през април с ритейла, с всички огромни вериги, да създадат промоционални акции и такива бяха направени. Проблемът е, че овчите артикули, защото са малко по-скъпи имат по-трудна реализация. Овчите артикули в Европа също не са толкоз известни. Те имат своя пазар, само че не колкото кравите. Основно, тъй като се развива най-много в седем от страните в Европа. Да, всяко едно стадо – дали са овце или кози, има своите доходи – от мляко, само че и от приплоди. На базата на дотациите, които се получават сега – получават се национални доплащания, обвързана поддръжка според от типа на животните, дотациите са сред 40 и 83 лв.. В рамките на тези дотации, разноски и доходи, и козевъдство, и овцевъдство по нашите калкулации не търпят загуби ”, съобщи министър Порожанов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР