Над 500 жертви взе вече войната в Израел само за

...
Над 500 жертви взе вече войната в Израел само за
Коментари Харесай

Над 500 жертви взе войната в Израел

Над 500 жертви взе към този момент войната в Израел единствено за денонощие. По публични данни и от двете страни починалите са минимум 532-ма.

Около 300 жертвите в Газа са от израелска страна, до момента в който другите 200 са палестинци.

Над 1600 други са били ранени.

Израелска войска призна, че са били взети и заложници.

Припомняме, че рано сутринта в събота групировката " Хамас " стартира масирана ракетна офанзива против израелската територия от Ивицата Газа. Сирените в Израел бяха задействани в 6:30 часа локално време (съвпада с българското) в доста обитаеми места в страната, в това число в региона на Тел Авив и покрайнините му.

Палестинската формация " Хамас " твърди, че към Израел към този момент са изстреляни 5000 ракети. Говорителят на израелските отбранителни сили Даниел Хагари сподели, че минимум 2200 ракети са били изстреляни от Ивицата Газа.

Израел разгласи интервенция в Газа. Токът бе спрян.

Има конфликти сред израелски бойци и палестинци на израелска територия. Много локални поданици и туристи, които пристигнаха в южната част на Израел през последния ден на еврейския празник Сукот, са изложени на риск.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху назова протичащото се пълномащабна война, подреди всеобща готовност на резервисти и сподели, че врагът ще заплати цена, невиждана до момента.

Операцията на израелската войска в Газа беше наречена " Железни мечове ".

Рано сутринта в неделя Нетаняху разгласи, че първият ѝ стадий е приключен. Също по този начин от изказването му стана ясно, че Израел ще спре да доставя електричество, гориво и артикули за Газа

Мохамед Дейф, военният водач на групировката " Хамас ", която управлява Газа, сподели: " Решихме да обявим, че търпението ни е свършило ". Палестинският президент Махмуд Абас, който е и водач на враждуващата с `Хамас " партия " Фатах " и ​​признат водач на палестинската власт, който управлява Западния бряг, сподели, че палестинският народ има право да се пази от " терора на заселниците и окупационните сили. " Той направи изказването по време на незабавна среща, свикана в град Рамала на Западния бряг.

Западните водачи осъдиха терора в Израел.

Иран приветства дейностите на палестинската формация против остарелия му съперник Израел. Талибаните в Афганистан са поискали от Техеран да им спомага логистично, с цел да могат да се бият на страната на " Хамас ".

По информация на Посолството на България в Израел няма данни за потърпевши български жители при ракетния обстрел.

В същото време, група от 50 българи е блокирана на летището в Тел Авив и не може да излети.

Много самолетни компании оповестиха прекъсване на полетите поради сраженията.

Очаква се през днешния ден Съветът за сигурност на Организация на обединените нации да организира съвещание поради събитията в Израел.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР