Над 50% (53 на 100) от българите виждат сериозен проблем

...
Над 50% (53 на 100) от българите виждат сериозен проблем
Коментари Харесай

Българите недоволни от високите цени за преглед, близо 20 на 100 спират лекарствата заради липса на средства - Здраве

Над 50% (53 на 100) от българите виждат сериозен проблем при цените за прегледи. Доплащането за медикаменти не утвърждават 20 на 100, 27% не са имали опция да посетят лекар-специалист заради липса на финансови средства, а 19% % са спрели да одобряват медикаменти, още веднъж поради дефицит на пари.

Това демонстрират резултатите от взаимно проучване на Изследователски център " Тренд " и Експертен клуб за стопанска система и политика (ЕКИП).

Изследването и анализът към него бяха показани на конференция в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция в София. Темата е " Достъп до здравни грижи в България ”, изследването е национално представително, направено е в интервала юли-септември т.г. измежду 1005 души - " лице в лице ", изясни Димитър Ганев от " Тренд ".

Според допитването най-голямо е недоволството от финансовата страна на здравните грижи - у нас то е 14 %, в Европейски Съюз - 13 на 100, с което сме в челната десетка по незадоволеност в този аспект в Евросъюза, е изводът на специалистите.

В интервала 2015- 2019 година с четири % са спаднали заплащанията за медикаменти като разход. През 2019 година, макар намаляването на %, сумата на годишна база за доплащане за здраве за едно домакинство е 460-500 лева, като 60-80 на 100 от тях са за доплащане на медикаменти, уточни Аркади Шарков.

България е преди всичко в Европейски Съюз по брой лечебни заведения на един милион население , демонстрират резултатите от анкетата. У нас се падат 53 лечебни заведения на един милион души, с което страната ни е отличник в Евросъюза, разяснява Аркади Шарков от ЕКИП.

Проучването демонстрира още, че 37 на 100 от българите са задоволени от достъпа до здравни грижи, а 47 % - не. Над 55 на 100 от сънародниците ни могат да посетят персоналния си доктор още същия ден, 25 на 100 - на идващия ден. При лекар-специалист картината е съвсем същата, разяснява Димитър Ганев. Тези, които чакат повече от месец, са единствено четири на 100. Тридесет и шест % са имали нужда да бъдат признати в болница, главно хора над 50 години.

България е на едно от последните места в отрицателната ранглиста (което е добре, разясниха експертите), по отношение на листи на чакащите за банкет в болница и през 2019 г. 4,9 на 100 са изразили незадоволеност. Малко над два % е недоволството от дистанцията и превоза до болнично заведение.

Сред вероятните решения за по-добро опазване на здравето е въвеждането на тласъци за пациенти и работодатели за ранен скрининг , счита Аркади Шарков. По думите му цените на здравните услуги изостават с към пет пъти спрямо останалите в българската стопанска система.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР