Над 50 000 деца и ученици са върнати и задържани

...
Над 50 000 деца и ученици са върнати и задържани
Коментари Харесай

Над 50 000 деца и ученици са върнати и задържани в образователната система за шест години

Над 50 000 деца и възпитаници са върнати и арестувани в просветителната система за последните шест години. През този интервал делът на отпадналите от детска градина и учебно заведение деца и възпитаници е намалял с 40%.
 
Това регистрира министър председателят акад. Николай Денков след извършеното през днешния ден съвещание на Координационното звено по Механизма за взаимна работа на институциите по обгръщане, включване и попречване на отпадането от просветителната система на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст.
 
" Благодарение на взаимната работа по Механизма десетки хиляди деца и възпитаници са останали трайно в просветителната система и са получили бъдеще за себе си и фамилиите, които ще основат ", акцентира министър-председателят по време на съвещанието.
 
Акад. Денков уточни рисковите възрастови групи и общини. " По-голям % необхванати има при най-малките – 5- и 6-годишните. След това той спада, т.е. по-голям дял от децата са в учебно заведение, и още веднъж се повишава, когато учениците са в IX-X клас ", сподели министър-председателят. Процентът на децата и учениците, които не вървят на детска градина или учебно заведение, е по-висок в областите и общините с по-висок дял на малцинствените групи.
 
 Премиерът Николай Денков Премиерът Николай Денков Източник: Пресцентър на Министерски съвет
Според показаните от Министерството на образованието и науката (МОН) данни съществена причина за отпадане от просветителната система е неналичието на мотивация на родителите и в самата общественост. При над 40% от случаите фактор са културологичните аргументи. В рамките на полемиката беше обърнато внимание на ексцентричните подходи за привличане на децата и учениците в детската градина и класната стая като да вземем за пример извънкласните действия, заниманията със спорт и изкуства.
 
Координационното звено по Механизма разиска допустима смяна на графика на дейностите по обсег на децата. От МОН ще предложат за публично разискване промени в нормативната уредба, с които да уточняват заложените периоди. Целта е допустимо най-рано междуведомствените екипи да разполагат с информация кои са децата, които би трябвало да влязат в клас. " Ще се стартира още от 15 септември. Където е належащо, ще се беседва с родителите, с децата, тъй че те да бъдат в учебно заведение оптимално бързо след първия образователен ден ", съобщи акад. Денков.
 
От Главна дирекция " Гражданска регистрация и административно обслужване " показаха подготвеност да дават данните за децата и учениците, подлежащите за наложително обучение, месец по-рано –до 31 август вместо до 30 септември. " Това ще разреши екипите по обсег по-рано да научат кои са децата в риск от отпадане или които се чака да не стартират образователната година. Така те превантивно още преди 15 септември и незабавно след първия образователен ден ще могат да посетят адресите, да приказват с родителите и по всевъзможен метод да стимулират и фамилията, и общността повече деца да се върнат и да останат в учебно заведение ", съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.  
 
По негови данни тази година на терен ще работят над 1200 екипа за обсег с повече от 18 600 представители на Регионални ръководства на образованието, детски градини и учебни заведения, Агенцията за обществено подкрепяне, Министерството на вътрешните работи, просветителни и здравни посредници. " Механизмът за обсег демонстрира по какъв начин институциите могат да работят сполучливо дружно ", заключи проф. Цоков.
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР