Над 5 месеца, след като изтече принудителна карантина на пловдивчанин,

...
Над 5 месеца, след като изтече принудителна карантина на пловдивчанин,
Коментари Харесай

Съдът отмени карантина на пловдивчанин, пристигнал от САЩ, близо половин година по-късно

Над 5 месеца, откакто изтече насилствена карантина на пловдивчанин, административният съд в Пловдив я анулира. Мъжът се прибирал от Съединени американски щати и кацнал на летищети в София на 1 септември 2021. Още същия ден му било издадено наставление за слагане под карантина за 10-дневен период, заради идване от рискова зона- Съединени американски щати.

Предписанието е издадено от Директора на Столична районна здравна ревизия в деня на идване на мъжа, за което евентуално той е бил известен устно, само че по необясними аргументи било връчено на негов прокурист едвам на 7 септември. Дни по-късно посредством юрист мъжът подава тъжба пред съда за анулация на документа, с който е карантиниран.

Жалбоподателят показва доводи за незаконност на слагането му под карантина, като постановено при позволени нарушавания на условието за наличието му, погрешно приложение на материалния закон и противоречие с задачата на закона.

Като съображение за издаване на предписанието, РЗИ са показали Заповед № РД-01-645/28.07.2021 година на Министъра на опазването на здравето. В него обаче липсвали претекстове. Именно поради това, Административният съд в Пловдив го анулира.

" Съдът намира, че предписанието не дава отговор на императивните условия за форма на административния акт. То е нестимулирано и не са изложени никакви правни и в действителност учредения за слагане под карантина на мъжа. Административният орган се е задоволил да уточни само заповедта на Министъра на опазването на здравето, без да се позове на някоя от съдържащите се в заповедта разнообразни хипотези на слагане под наложителна изолираност ", показват от съда.

По изложените съображения актуалният състав намира, че жалбата се явява основателна и следва да бъде почетена, а оспореният административен акт като незаконосъобразен, следва да бъде анулиран.

Направените по делото правосъдни разходи в размер на 510 лв. ще би трябвало да покрие РЗИ. Решението предстои на обжалване пред Върховния административен съд в законовия период.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР