Над 4000 българи вече са поискали евакуация от Украйна, настаняваме

...
Над 4000 българи вече са поискали евакуация от Украйна, настаняваме
Коментари Харесай

Какво се случва с българите в Украйна? Над 4000 вече са поискали евакуация

Над 4000 българи към този момент са поискали евакуация от Украйна, настаняваме ги в хотели, съобщи Радев. Той се обърна към всички българи в Украйна, както и украинци, че могат да разчитат на страната ни и да бъдат превозени безвредно.

" В Киев имаше гърмежи. По предварителна информация няма жертви. Взривове имаше и в Одеса, и в Харков. Призоваваме за успокоение. Министърът на външните работи разгласи, че към този момент има готовност и работа ще има оперативния щаб ", заяви пред БНР Антон Кисе, украински политик от български генезис, народен представител във Върховната Рада на Украйна.

В ефира на националното радио се включи и доцент Даниел Бенатов, който живее в Киев. " Опасяваме се от дефицити на ток и нефт, има доста хора на бензиностанциите. Засега извикват хора с военни привички от войната в Донбас и професионални военни от запаса, към този момент такива хора са мобилизирани. Най-страшното е суматоха, суматоха е по-опасна от детонация ", сподели той.

В украинската столица Киев има опашки пред бензиностанции и банкомати, защото хората се пробват да изоставен града, описа Татяна Доценко - учител в Киевския университет " Тарас Шевченко ". " Всичко живо се изнася от Киев. Опашки на бензиностанциите, главно поемат към Западна Украйна. Банкоматите към този момент работят с огромни опашки. До последно вярвахме, че на равнище дипломация ще се позволи въпроса. Не сме го очаквали в действителност. Паниката се усеща, за жалост ", показа Доценко.

Николай Златов живее в село Михайловка, Одеска област. " В селата е умерено. Ракетите бият по градовете. Близките ми в Одеса са чули гърмежи, противовъздушната защита. Тук приканват за успокоение и хората да си стоят у дома ", сподели Златов.

Бесарабската българка Татяна Станева, режисьор и продуцент, която живее в Киев, разгласи, че се чуват сирени и се търсят бомбоубежища. " Събираме документи. Президентът вкара военно състояние, само че успокоява хората, армията управлява. Помолиха ни, в случай че не е належащо, да не напущаме домовете си. Но има тапи по улиците. Полетите са неразрешени. Не знам дали е по-добре да не изчакаме, преди да избягаме от Киев. Най-безопасно е на село, в огромните градове може да няма ток, вода ", предизвести тя.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР