Над 400 специалисти от страната и чужбина ще вземат участие

...
Над 400 специалисти от страната и чужбина ще вземат участие
Коментари Харесай

МУ – Плевен е домакин на XVIII Национален Конгрес по хирургия с международно участие

Над 400 експерти от страната и чужбина ще вземат присъединяване в Националнияконгрес по хирургия, който ще се организира в Медицински университет – Плевен в интервала 6-8 октомври 2022 година Значимият народен конгрес се организира под егидата на ректора на МУ-Плевен проф. доктор Добромир Димитров, а организир на събитието е проф. доктор Димитър Стойков, ръководител на Българското хиругическо сдружение и на Организационния комитет.

Почетни ръководители на конгреса са акад. Григор Горчев и акад. Дамян Дамянов.

До в този момент Плевен е бил хазаин на пет национални конференции по хирургия с интернационално присъединяване, само че за първи път висшето учебно заведение е хазаин на хирургичен конгрес. Преди четири години проф. доктор Димитър Стойков е определен за ръководител на Българското хирургическо сдружение /БХД/.

На 6 октомври 2022 година в Телекомуникационния ендоскопски център ще се организира обучителен курс за млади лекари по роботизирана хирургия от водещите хирурзи от Световната Асоциация по лапароскопска и роботизирана хирургия, на която МУ-Плевен е сътрудник. На 7 октомври американските хирурзи проф. Ричард Сатава, проф. Филип Шадук, проф. Джон Морисън и проф. Ян Ходгдон ще открият научната стратегия с пленарна сесия, отдадена на бъдещето на роботиката и минимално инвазивната хирургия. През 2019 година водещите американски сътрудници на МУ-Плевен взеха особено присъединяване в Европейския конгрес по роботизирана хирургия, на който висшето учебно заведение бе хазаин в София.

Над 150 отчета ще бъдат показани на хирургичния конгрес, които са разпределени по четири съществени тематики – „ Хирургични инфекции “, „ Карцином на стомаха. Диагностика и лекуване “, „ Хирургични затруднения от Ковид инфекцията “ и „ Роботизираната хирургия, модерни благоприятни условия “. Студентите медици също ще вземат участие в конгреса, като ще имат опция да се включат в работните екипи и да посетят всички научни сесии.

Проф. доктор Димитър Стойков, ръководител на Българското хирургическо сдружение и зам.-ректор на МУ-Плевен, осведоми, че в хода на конгреса ще се одобряват два значими консенсуса, които ще унифицират на национално равнище тактиката при лекуване на изострен панкреатит и ще дадат тенденция за използване на лапароскопската техника при лекуване на болесттите на злобен мехур и билиарен тракт.

В хода на конгреса е планувана и сестринска сесия, която се провежда от Ивайла Петкова, основна здравна сестра на УМБАЛ „ Д-р Георги Странски “ – Плевен. Професионалистите по здравни грижи също създават консенсус, а тематиката е „ Обгрижване на болните с хирургични инфекции “.

В края на XVIII Национален Конгрес по хирургия ще се състой общо заседание на Българското хирургическо сдружение, на което ще се показа регистриран отчет за мандата на Председателя и ще се разиска кандидатурата на проф. доктор Никола Владов като по-следващ ръководител. След конгреса председателството на БХД за идващите 2 години ще се поеме от доцент Михайл Радионов от Окръжна болница София. На 8 октомври 2022 година ще се организира Общо заседание на Българската Асоциация по миниинвазивна и роботизизирана хирургия /БАМИРХ/, управлявано от акад. Григор Горчев и проф. Тома Пожарлиев.

Повече информация за XVIII Национален Конгрес по хирургия с интернационално присъединяване можете да намерите на формалния уебсайт на форума: https://www.bgsscongress18th.eu/

На 06.10.2022 година, четвъртък, от 12:00 ч, в зала „ Хипократ “ на Ректората ще се организира конференция за показване на гост-лекторите и тематиките на XVIII Национален Конгрес по хирургия с присъединяване на: проф. доктор Димитър Стойков, ръководител на Българското хиругическо дружество; проф. доктор Добромир Димитров, ректор на МУ-Плевен; акад. доктор Григор Горчев, почетен ректор на МУ-Плевен; проф. Славчо Томов, шеф на Научноизследователския институт и проф. Филип Шадук от Световната Асоциация по лапароскопска и роботизирана хирургия.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР