Над 400 нарушения на водачи на превозни средства, превозващи абитуриенти,

...
Над 400 нарушения на водачи на превозни средства, превозващи абитуриенти,
Коментари Харесай

Над 400 нарушения на пътя покрай баловете миналата година

Над 400 нарушавания на водачи на транспортни средства, пренасящи зрелостници, или на пасажери в празнични коли, са открити по време на абитуриентските тържества предходната година. Това оповестиха от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи във Варна.

Най-честите нарушавания са неизползването на предпазен колан или на защитна каска, погрешен транспорт на пасажери, шофиране без брошура или под влияние на алкохол.

Абитуриентските празници постоянно са изпълнени с доста страсти и вълнуващи прекарвания. Празнуват освен завършващите учебно заведение, само че и техните родители и другари. В празнично въодушевление човек е податлив към взаимни отстъпки, само че когато те са свързани с погрешно държание на пътя, това може да докара до пътен случай и пострадвания.

От Пътна полиция напомнят главните рекомендации за попречване на произшествия по време на абитуриентските балове. За да остане празничното въодушевление, би трябвало да се съблюдава Законyt за придвижване по пътищата. Ето и останалите препоръки:

Спазвай Закона за придвижване по пътищата
Дори по време на празници наредбите на Закона за придвижване по пътищата остават в действие. Нарушенията все по-често се документират с автоматизирани механически средства и не се постанова прекъсването на колите на място. Помни, че няма ненаказани извършители, само че това може да се случи и малко след бала.

Осведоми се за последните промени в Закона за придвижване по пътищата
През 2018 година има промени в Закона за придвижване по пътищата. Нарушенията на наредбите водят до доста съществени последствия – прекъсване на транспортното средство от придвижване, лишаване свидетелството за ръководство на МПС на лидера, лишаване на контролни точки, санкция и други Много от промените в закона от 2017 година са свържани с ограничение ръководството на МПС от неправоспособни водачи и от водачи използвали алкохол или наркотични субстанции. Санкциите са съществени и за притежателите на коли, които са им ги дали. Не шофирай МПС, в случай че не си платил санкциите си за предходни нарушавания на ЗДвП. Ако пасажерите не са сложили защитен колан, наказването е и за тях и за техния водач.

Мисли за личната си сигурност
Винаги поставяй личната си сигурност на напред във времето! Не позволявай рисковото държание на приятелите да те сложи в заплаха от пътен или различен тип случай по време на абитуриентския бал. Най-рисковото държание на возещите зрелостници е обвързвано с ръководство с превишена скорост и осъществяване на рискови маневри с автомобили; лишаване на предимство; прекосяване при червен сигнал на светофара; погрешно транспортиране на пасажери, показващи се от прозорците и люковете на колите или седнали върху рамките на вратите; возене на повече пасажери от броя от местата за сядане; ръководство от неправоспособни водачи и/или използвали алкохол и/или наркотични вещества; подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и нападателно държание към останалите участници в придвижването, основно към пешеходците.

Не прекалявай с алкохола
Алкохолът не е най-хубавият метод да си повишиш настроението. Той има доста странични резултати, които се демонстрират по друго време. Алкохолното замайване може даже да скапе празника на цялата компания. Може да попаднеш в рискови обстановки поради „ смелите ” решения, взети под въздействие на изпития алкохол.

Намери си водач за бала и след него
Предварително си избери водач за празничното шествие с коли. Това може да е родител или различен непосредствен. Не се качвай в кола с водач, който към този момент е пил. Използвай, че си в центъра на вниманието и се извършват твоите стремежи – помоли и останалите да не рискуват празникът да се провали. При потребност потърси подпомагане от родителите или различен непосредствен.

Ако ще шофирате, не пийте алкохол
Ако си дееспособен лидер и ти ще шофираш по време на празниците, не пий алкохол. Ако въпреки всичко решиш да се забавляваш по този метод, в точния момент си обезпечи изтрезнял и умел лидер. Не забравяй, че изпитият алкохол подвежда към взимане на „ смели ” решения, а крайният резултат е нежелателен и противен.

Не се дрогирай и не шофирай след приложимост на опиати
Шофирането след приложимост на наркотични субстанции или техните аналози е закононарушение. Рисковете за злополука на пътя са огромни освен за водача, само че също по този начин за спътниците му и за останалите участници в придвижването по пътя. Спомените от бала ще са по-дълготрайни и приятни, в случай че не си под въздействие на опиати.

Ако не си дееспособен лидер, не шофирай
Ако към момента нямаш шофьорска брошура, само че имаш известни знания, не ги демонстрирай навръх бала. Емоциите в този миг може да се окажат неприятен консултант. Рискът от попадане в пътен случай в сходна обстановка е доста по-голям.

Празнувай, само че се контролирай
Празниците и положителното въодушевление не скриват заплахите и не може да са опрощение или избавление при недомислени и рискови дейности, безотговорно държание и противообществени прояви. Комбинацията от страсти и еуфория води до несъобразителност, безкритичност и рискова настъпателност от време на време, както в държанието на пътя, по този начин и на самия празник. Самоконтролът и виновното държание не пречат на настроението. Бъди виновен и не губи линията на положителното държание, с цел да останат след теб повече хубави мемоари.

Полицейските чиновници ще наблюдават за попречване на нарушавания на публичния ред на местата на престояване на зрелостниците и съпътстващите ги. Ще съблюдават за спазването на положителния звук на празника и ще останат до празнуващите до дъно.

При потребност позвънете на телефон 112
Бъдете деликатни и не се примирявайте с нарушаванията на публичния ред, които може да застрашат и сигурността на придвижването по пътищата. Винаги може да се обадите на телефон 112 и да потърсите помощ. Подсигурете се и с телефонните номера на близки, които биха се отзовали на молба за помощ.

Весели празници и на добър час на всички младежи!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР