Над 40% от територията на България се обработва. Затова въпросът

...
Над 40% от територията на България се обработва. Затова въпросът
Коментари Харесай

Как земеделието може да обърне климатичните промени

Над 40% от територията на България се обработва. Затова въпросът " по какъв начин " е жизненоважен за всички ни. В България доминират зърнените култури - пшеница, царевица, слънчоглед. От друга страна, земеделието е главен фактор, който може да въздейства на климатичните промени и въглеродните излъчвания, които основават парников резултат и проблеми за живота на планетата. Проблемът е световен, само че решението му изисква както общовалидни стъпки и консенсус, по този начин и съответни местни дейности. Една от посоките е земеделието и почвите.

" Ако желаеме да няма засушавания, наводнения, катаклизми, липса на хранителни запаси, (както е в арабските страни и в Африка), в случай че желаеме резистентен и уравновесен климат - би трябвало да мислим с фокус земеделие, опазването и и възобновяване на горите. А почвата е един от главните фактори в този развой, от където потегля живота " - това споделя в настоящия епизод на подкаста " Trendy " Веселин Савов, който за трета година провежда.

Доказано е, че стандартното земеделие изтощава почвите и въздейства на биоразнообразието. Но биологични решения могат да дойдат от места, от които минимум ги чакаме, като да вземем за пример Украйна или Южна Африка. " Биотехнологиите ни разрешават да имаме плодородна почва, стабилно и по-доходоносно земеделие и постоянен климат ", изяснява Савов и дава образци за проактивност по тематиката.



 Недей! Върви ори, ори, ори... Виж още

В подкаста се включва и Маргарита Доровска, шеф на Музея на хумора и сатирата в Габрово, който разгласи, че към този момент няма да приема реклами и спонсорства от компании за изкопаеми горива. Тяхното решение е за да се понижи дезинформацията за замърсяването и за климатичната рецесия. Решението идва след взаимна работа по акциите на " Грийнпийс " - България, свързани с енергийния преход от замърсяващите и подклаждащи климатичната рецесия изкопаеми горива към чисти възобновими енергийни източници.

" Ние се включихме в тази самодейност с концепцията, че културните институции би трябвало да бъдат водещи гласове за публично значими тематики " - споделя Доровска и добавя: " Ако желаеме да променим настройките и държанието на хората - не можем да подценяваме тази тематика ".

" Много бързо можем да възстановим почвите във всяка точка на планетата ", споделя Веселин Савов, в подтекста на климатичните промени. Според него обаче " Липсва другарство в всеобщ мащаб, както с хората, по този начин и с институциите. Иначе знанията ги има ". Според него земеделието е проблем, само че и решение на проблемите.

 Близкото бъдеще съгласно футурологията Виж още

От 2013 година насам дейностите в региона на климата са една от главните цели на Общата селскостопанска политика. През интервала 2014—2020 година Европейската комисия даде над 100 милиарда евро - повече от една четвърт от общия бюджет по ОСП - за справяне с последствията от изменението на климата и адаптиране към него.

Ролята на Европейски Съюз за намаляване на последствията от изменението на климата в селскостопанския бранш е от решаващо значение, тъй като Европейски Съюз дефинира екологични стандарти и съфинансира множеството от разноските на страните членки за селско стопанство.

 Снимки: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg



Последвайте ни в: - - -
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР