Над 40 000 са вече застрашените видове на Земята. В

...
Над 40 000 са вече застрашените видове на Земята. В
Коментари Харесай

Застрашените видове на Земята вече са над 40 000

Над 40 000 са към този момент застрашените типове на Земята. В началото на века броят им е бил 11 000.

Тревожната статистика беше показана на Конференцията за опазването на биоразнообразието в Монреал - КОП 15. Представители на близо 200 страни и специалисти се събраха в Канада, с цел да търсят незабавни решения за избавяне на природата.

На Земята, толкоз всеобщо изгубване на типове като настоящето, не е имало от умирането на динозаврите. За по-малко от 50 години популацията на диви животни е намаляла с съвсем 70 %.

" Причините да изчезват типове с такива бързи темпове е, че унищожаваме местообитанията ми ", споделя проф. Стюарт Пим.

С най-бързи темпове дивата природа умира в Латинска Америка и Карибския регион.

" Екосистемите са станали места за облага. С безкрайния ни вкус за стопански напредък, човечеството се е трансформирало в оръжие за всеобщо заличаване ", съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации - Антонио Гутериш.

Надеждите са, че Конференцията за биоразнообразието ще предложи работещо решение. Форумът се провежда по сходство на Конференцията за климата. Сегашната среща, обаче, се организира с две години забавяне, поради пандемията.

" Ние водим война с природата. Основната задача на конференцията е да бъде реализиран мир с природата ", уточни Гутериш.

Една от задачите на конференцията е до края на десетилетието 30% от сушата и Световния океан да бъдат съхранени. Предизвикателство, за постигането на което ще бъдат нужни към 500 милиарда $ годишно.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР