Над 370 вече са липсващите лекарства у нас, недостигът им

...
Над 370 вече са липсващите лекарства у нас, недостигът им
Коментари Харесай

Николай Костов: У нас има траен недостиг на над 370 лекарства

Над 370 към този момент са изчезналите медикаменти у нас, дефицитът им остава дълготраен. Това съобщи пред Zdrave.net ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки (АСА) Николай Костов.

По думите му описът на дефицитните медикаменти, който се актуализира всяка седмица, варира в броя на медикаментите, само че те не падат под 350 и даже се усилват напоследък.

„ Пациентите ни страдат от този дълготраен недостиг главно на пулмикорт, вентолин за инхалиране, ампули менилпреднизолон и доста търсените антикоагуланти “, изясни Николай Костов.

Той бе безапелационен, че сега няма внезапен скок в цените на медикаментите, по-скоро покачването е много умерено, без значение от високите цени на тока и горивата.

„ Това се дължи на съществуващата регулация, както е известно за медикаментите без лекарско наставление тя е съответно избрана и не може да доближи до 40% - 50%, каквато е обстановката в други браншове. Още по-строго контролирани са цените на медикаментите по рецепта, където има рефериране и пределни цени “, напомни той.

Николай Костов предвижда, че банкрути в бранша няма да има, усложнения ще изпитват само дребни аптеки, които работят най-вече с медикаменти и няма да могат да компенсират с продажби на повече други типове медицински артикули, като да вземем за пример санитарно-хигиенни материали и козметика.

Председателят на Асоциацията на притежателите на аптеки оцени като доста позитивна концепцията на министър Асена Сербезова за въвеждане и у нас на фигурата „ персонален фармацевт “.

„ Това е една добра концепция, в доста страни фармацевтите оказват услуги против възнаграждение от здравните каси. Те носят персонална отговорност за препоръките към клиентите, отделят им време, с цел да ги срещнат със характерна информация, като да вземем за пример по какъв начин да одобряват медикаментите си, какви комбинации са неприемливи и рискови, какъв режим да съблюдават. Най-общо казано, това е една доста потребна процедура “, заключи Николай Костов.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР