Над 346 милиона европейци използват евробанкноти и монети. Европейската централната

...
Над 346 милиона европейци използват евробанкноти и монети. Европейската централната
Коментари Харесай

Какво е цифрово евро и ще бъде ли то въведено у нас?

Над 346 милиона европейци употребяват евробанкноти и монети. Европейската централната банка, дружно с останалите централни банки от еврозоната, изследват дали да вкарат цифрово евро. Стремежът на ЕЦБ е да отговори на все по-голямото търсене на цифрови заплащания, осведомят businessnovinite.bg.

 

Какво би представлявало цифровото евро? 

За разлика от криптовалутите, цифровото евро ще има стойност, обезпечена от Европейската централна банка. Подобно на криптовалутите цифровото евро ще бъде виртуален актив. Но за разлика от криптовалутите, които нямат банкова организация, която да ги основава, популяризира и подсигурява, цифровото евро ще бъде издадено от ЕЦБ. 

" Ако имаме цифрови пари, издадени от централната банка, те ще служат като котва на непоклатимост за платежната и паричната система “, споделят от ЕЦБ. Освен това цифровото евро би засилило паричния суверенитет на еврозоната и би подтикнало конкуренцията и успеваемостта в европейския бранш на заплащанията, допълват от институцията. 

Ще размени ли цифровото евро парите в брой?  

Не, цифровото евро няма да размени физическата валута. То ще добавя парите в брой, с цел да направи заплащанията още по-лесни и сигурни в цифрова среда. Цифровото евро би представлявало електронен еквивалент на парите в брой. Цифровата валута ще добавя банкнотите и монетите, предоставяйки на жителите още един метод на заплащане, изясняват от Европейската централна банка.  

Какви биха били плюсовете и минусите на цифровата валута? 

Европейската централна банка към момента е на стадий изследване. Амбицията на финансовата институция обаче е цифровото евро да бъде налично, устойчиво, несъмнено, дейно и в сходство със закона. " Също по този начин ще осигурим най-високо равнище на цялост на персоналния живот “, казват от ЕЦБ.

А преди дни почитан представител Европейската централна банка, представен от Франс прес и Българска телеграфна агенция, съобщи, че " бъдещото евро в никакъв случай няма да бъде програмируема валута, лимитирана в използването си “. Това значи, че ЕЦБ няма да може да постанова ограничавания за метода, по който това цифрово евро може да се харчи, що се отнася до естеството на покупките, мястото или момента, когато са направени. 

Кога можем да чакаме цифрово евро?

Проучванията дали да се вкара цифрово евро започнаха през есента на 2021 г. Очаква се цялостният разбор да е подготвен през октомври тази година. " Анализираме по какъв начин би могло да бъде създадено и популяризирано цифровото евро и какво влияние би могло да окаже върху пазара.

След това ще решим дали действително да стартираме процеса на създаването му “, споделят от ЕЦБ. Евентуалното решение на ЕЦБ да емитира или не цифрово евро ще бъде взето на по-късен стадий, откакто Европейският парламент и Съветът на Европейски Съюз одобряват законовата рамка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР