Над 312 спортни събития на територията на София са предвидени

...
Над 312 спортни събития на територията на София са предвидени
Коментари Харесай

Фандъкова: Предвидени са над 312 спортни събития в София за следващата година

Над 312 спортни събития на територията на София са планувани за 2024 година. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, по време на конференция във връзка представянето на целите в региона на спорта и спортния календар на София като " Световна столица на спорта " за 2024 година

 

Сред участниците в брифинга, който се организира в сградата на Столичната община, бяха ръководителят на Столичния общински съвет (СОС) и ръководител на Фондация „ София – европейска столица на спорта “ Георги Георгиев, както и част от екипа от Фондация „ София – Европейска столица на спорта “.

 

По думите на Фандъкова, спортът е главен приоритет на София и с помощта на това, столицата беше оповестена за " Световна столица на спорта " за 2024 година Столичният кмет сподели, че това е огромно самопризнание, което е вследствие на доста старания.

 

Участниците в конференцията акцентираха три съществени целта за София във връзка с спорта: повече благоприятни условия за спорт за всички, усилване на обществената роля на самодейността, както и рехабилитация на туристическа и спорта инфраструктура на планината Витоша. 

 

Предстои да бъдат проведени " олимпийски дни " в учебните заведения, тъй че започваме подготовка с увличането на децата в идната олимпийска година, сподели Фандъкова. Също по този начин предвиждаме организирането на анкета, която да дефинира годишно " състезател на София ".

 

Столицата ще бъде и хазаин на петата " Световна среща на спорта ", това е огромно спортно събитие, сподели Дамян Диков, изпълнителен шеф на Фондация “София - Европейска столица на спорта ”. Той добави, че планината е и ще продължи бъде приоритет. Заедно със Столична община успяхме да възстановим много спортни площадки и да изградим нови, уточни още Диков. Той добави, че са възобновени няколко футболни стадиони и настрана са построени и доста тенис маси. 

 

Председателят на СОС Георги Георгиев сподели от своя страна, че хората имат потребност да виждат триумфа. Осигурихме финансиране, макар проблемите с бюджета. Инвестициите, свързани с деца с проблеми в развиването, са над 200 000 лева, изясни той. По думите му отворени са общински спортните зали и обекти с безвъзмезден достъп за деца със специфични потребности. Предоставяме и финансираме провеждането на действия, свързани с децата. В пет общински обекта сме договорили 200 часа безвъзмезден достъп на седмица за деца със специфични потребности. Наш приоритет е и основаването на треньорски школи, добави Георгиев. 

 

Кметът Фандъкова напомни, че през 2018 година София е станала " Европейска столица на спорта ", след което е била оповестена за непрекъсната " Европейска столицата на спорта ", което по-късно е било осъществено и като фондация. Фандъкова добави, че всичко това се дължи на " нашите блестящи спортисти ".

 

За последните пет години, от 2018 до 2022 година, от Столична община и Фондация „ София – Европейска столица на спорта “ са извършени над 1380 спортни събития, в които са взели присъединяване над 4 400 000 души, съобщи Фандъкова. Тя разясни, че особено по самодейност на Фондацията са извършени над 500 събития с над 3 200 000 участници в границите на петгодишния интервал.

 

Инвестициите в спортна инфраструктура са съществени, главно в учебната, във връзка с детския спорт, и несъмнено, в инфраструктурата на всеобщия спорт, изясни Фандъкова. 

 

С писмо от 19 април 2021 година Асоциацията на европейските градове и столици на спорта ACES Europe уведоми, че е отличила София с титлата „ Световна столица на спорта “ през 2024 г. Одобрението се базира на иновативността и положителните практики, въведени от София като „ Европейска столица на спорта “, се показва в писмото. 

 

Титлата „ Световен град на спорта “ бе въведена от ACES EUROPE в съдействие с ЮНЕСКО. Дебютно през 2019 година бе отличен Абу Даби, за интервала 2020 – 2021 година званието бe в Гуадалахара, за 2022 година - в Мадрид, а през 2023 - Коня (Турция). София ще е четвъртият град, който ще носи тази купа, демонстрира информация на уеб страницата на Столичната община.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР