Над 3000 български камиони ще излязат от европейския пазар, заради

...
Над 3000 български камиони ще излязат от европейския пазар, заради
Коментари Харесай

Московски:Над 3000 камиона ще излязат от европейския пазар заради текстове в пакета „Мобилност“

Над 3000 български камиони ще излязат от европейския пазар, поради избрани текстове в пакета „ Мобилност “. Това съобщи министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски по време на конференцията „ Европейското бъдеще на превоза от Централна и Източна Европа “.

„ Ние не желаеме да допуснем стимулиране на емиграцията на български водачи към европейски страни, тъй като това ще се случи след въвеждането на предложенията в този им тип.

Още преди няколко години, когато се заприказва за въвеждането на избрани рестриктивни правила за българските превозвачи, сме реагирали остро, като сме защитавали по безапелационен метод правата на българските превозвачи и сме отстоявали спазването на европейските правила за свободно придвижване на артикули, хора и капитали “, посочи Ивайло Московски. По думите му, българската позиция постоянно е била безапелационна по тези въпроси и е вярно да бъде открито консенсусно решение, защитаващо ползите на всички страни.

Няколко са тематиките, по които имаме разногласия с част от страните в Европейски Съюз, сподели Московски. Първата тематика е обвързвана с настояването за въвеждане на обвързване водачите на камиони да се прибират на несъмнено време вкъщи.

По този въпрос министърът изрази мнение, че България като страна в географската външна страна на Европейски Съюз, е в неизгодно състояние, тъй като на водачите ще им отнеме доста време да се приберат в страната на тъкмо избран период от време. Отделно, той посочи, че водачите, като свободни жители на съюза, имат цялостното право сами да избират къде да почиват със фамилиите си.

Поради това, България е изрично срещу това предложение. Позицията, която ще пазиме е, превозвачите да дават опция за отмора на избран интервал на своите водачи, а те сами да избират къде и по какъв начин да прекарат времето, когато не са на работа.

Втората тематика е обвързвана с предлагането да се вкара възбрана седмичната отмора да се прави в кабините на камионите, сподели министърът. Той посочи, че тук има доста неясноти, които ще основат съществени компликации за превозвачите, най-много поради условието на застрахователите товарите и камионите да не се оставят без контрол. Според министър Московски, това значи, че водачите няма по какъв начин да почиват в хотели, които нямат охраняеми паркинги. Министърът съобщи, че по този въпрос българската страна е подготвена да се съгласи, единствено когато има построени паркинг зони с защита и нужните условия за водачите.

По думите му, имаме уверението на Европейска комисия, че се работи за създаване за създаване на такива зони, само че по кое време ще станат факт - не е ясно.

По отношение на тематиката, обвързвана със заплащането на командировките на водачите, министър Ивайло Московски разгласи, че има доста неясноти и няма методика за изчисляването на тези ставки. Той добави, че от Европейска комисия са декларирали, че тези правила ще важат и за превозвачи от трети страни, само че Европейски Съюз няма пълномощията и механизмите действително да управлява дали превозвачите отвън съюза съблюдават тези условия, което ще докара до нелоялна конкуренция.

Предложението на българската страна е начисляването на командировъчните, по отношение на законодателството в страната, в която обитава даден лидер, да става след 7 поредни дни работа за месец.

По четвъртата тематика, за каботажите транспорти, министърът посочи, че българската страна е подготвена на отстъпки за този вид транспорти, във връзка с броя на дните и интервенциите на месец.

Министър Ивайло Московски заявява подготвеност, в символ на митинг, да напусне Съвета на министрите по превоза, в случай че се одобряват тези силово наложени рестриктивни ограничения от Европейска комисия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР