Над 300 са дестинациите в България, където може да се

...
Над 300 са дестинациите в България, където може да се
Коментари Харесай

Ето къде има най-много злато у нас

Над 300 са дестинациите в България, където може да се откри разсипно самородно злато.

Най-често това са коритата на реки или остарели златодобивни разсипи, демонстрират данни от картата на Българската асоциация на търсачите на самородно злато и астероиди (БАТСЗМ).

“България е едно от най-златоносните места в Европа”, споделя ръководителят на БАТСЗМ Кирил Стаменов пред вестник “Монитор “.

Според него най-голямото находище е Централна Средна гора. По думите му, в миналото тя е била най-високата планина в България, само че след разбъркване и покачване на пластовете това се е трансформирало. “От Ихтиманско до Стара Загора и реките са златоносни”, сподели още Стаменов.

На второ място са Източните Родопи и Странджа дружно със Северозападна България. Само от Берковица до Белоградчик, от двете страни на планината, има златоносни дерета, които не престават и към Сърбия - към Ниш и Пирот, където също се намира злато. Чистотата на самородното злато варира сред 19-23 карата. Освен златоносни реки и рудници на картата са маркирани и източници на минерали, както и къде в миналото са падали астероиди у нас. На тези места могат да се намерят и рубини.

“Всъщност геоложката карта на България не е обновявана от 70-80-те години на предишния век, а поради трусове и наводнения има промени по коритото на реките”, изясни Стаменов. Така картата оказва помощ да се сътвори по-ясна визия какви залежи има у нас. За нея оказват помощ и биолози и геолози. Любопитното е, че заниманието се практикува освен от сънародници, само че и от чужденци, които посещават България в търсене на злато. За уикенда идват хора от Гърция, Турция, Сърбия, Албания, Косово, Чехия и Румъния. Интерес има и от Полша, Германия и Чехия. Стаменов обаче предизвести, че с тази активност не се забогатява. “Това е занимание, не може, като отидеш на реката, да станеш милионер”, разяснява специалистът. Факт е обаче, че цената на златото пораства. От 80 лева за грам в този момент то се продава за 120 лева

Прогнозите са до септември цената да скочи до 200-210 лева на грам. Законът за подземните благосъстояния разрешава търсенето на злато да се практикува като занимание, само че това не е позволено в исторически или археологически обекти, както и в естествени паркове и резервати.

При морските плажове също би трябвало да се подхожда отговорно - при археологически плажове като Созопол, Несебър и други има концесионери и не е добре да се търси. Самото занимание не е скъпо, само че въпреки всичко би трябвало да се влагат пари, време и старания. Затова и специалисти поучават да вървим готови.

Само в идващите 2 месеца ще се състоят няколко събора в община Враца и в Маджарово, където ще има безвъзмездни курсове и образования, надпревари за деца. Разбира се, това ще става при съблюдаване на отдалеченост и носене на маски.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР