Над 300 кукери огласяха с чанове, тюмбелеци, песни и музика

...
Над 300 кукери огласяха с чанове, тюмбелеци, песни и музика
Коментари Харесай

Над 300 кукери гониха злото в Широка лъка

Над 300 кукери огласяха с чанове, тюмбелеци, песни и музика Широка лъка на локалния празник "Песпонеделник ". Празникът се назовава „ Песпонеделник”, тъй като се е провеждал в древността в първия понеделник след „ Прошка” и постоянно бил съпровождан и от кучешки писък поради страховитите маски, направени от козя четина и остарели облекла.

Народният представител от ГЕРБ доктор Красимир Събев бе посетител на кукерския празник „ Песпонеделник “.

На обилното карнавално шествие, възпроизвеждащо езическите ритуали за преследване на злите сили, участваха още зам.-кметът на община Смолян Венера Аръчкова, кметът на селото Васил Седянков, Ралица Базайкова от Министерство на културата и шефът на НУФИ-Широка лъка Стоянка Тенова. Хиляди се стекоха в родопското село, с цел да гледат маскарадните игри, които се извършват за да се прогони злото, започване на нов живот, здраве и изобилие.
8

„ За мен е наслаждение да участвам на този обичаен празник, който датира от 6000 години по нашите земи. И може би кметът на Широка лъка е главния мотор, с цел да се поддържа в днешно време традицията и да бъде жива в подобен мащаб. Кукерските празници са началото на пролетта. Всеки тук чака с неспокойствие да види игрите и да усети настроението на това село, което е в сърцето на Родопите и пази националната еднаквост. Честит народен празник! Да се насладим на традициите на този празничен ден! “, поздрави множеството доктор Събев.
8
„ Добре пристигнали на Песпонеделник в Широка лъка, родното място на Екзарх Стефан, протойерей Дамян Каров, на учителите Костадин Василев-Шоко и Атанас Григоров, на генералите Найденов, Узунски, Гаджалов, на арх. Мара Захариева. В Широка лъка ще усетите духа на днешния празник, тъй като тук е бил щаба на Капитан Петко челник през 1878-1879 година Благодаря ви, че сте тук, че сме доста и честваме дружно “, сподели кметът Седянков.

Тази година в карнавално шествие участваха с изключение на широколъшките песяци и още 5 състава – от селата Сушица, Карловско, Сопица, Брезник, Изгрев, Благоевградско, Богданов дол, Перник и Осетеново, Павел баня.
Организатори на Песпонеделник са община Смолян, читалището и кметството в Широка лъка.
8

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР