Над 300 души досега са загубили живота си на Еверест,

...
Над 300 души досега са загубили живота си на Еверест,
Коментари Харесай

Еверест през очите на човека, който държи рекорда за най-много изкачвания

Над 300 души до момента са изгубили живота си на Еверест, а през май 2019 година починаха 11 алпинисти - два пъти повече в сравнение с предходната година. Като причина за високата смъртност тази година се акцентират най-много тапите от хора, които са се устремили към върха.
 Колко пари коства изкачването на Еверест
Колко пари коства изкачването на Еверест

Предлага се и VIP пакет

Не и съгласно Ками Рита Шерпа обаче. А той е индивидът, който познава Еверест по-добре от всеки различен, защото е изкачил най-високия връх в света цели 2 4 пъти (досега никой не е изкачвал върха повече пъти).

Като причина за смъртните случаи Шерпа акцентира подценяването на компликацията на изкачването и фактът, че алпинистите тестват телата си до краен лимит.
 Снимка 424547

За 2019 година рекордните 381 туристи са платили по 11 хиляди $, с цел да получат позволение за нанагорнище на Еверест откъм непалската страна. Въпреки това претрупаните направления не са нещо извънредно за Еверест.

Един от основните и най-важни фактори при всяко нанагорнище обаче е времето. За да се стигне до върха безпроблемно, има единствено няколко прозореца с оптимални условия, като те нормално са през април или май. И тъкмо в тези броени дни всички желаят да изкачат върха.
 Еверест, бъдещите експедиции до върха и за какво от ден на ден хора ще умират в тях
Защо от ден на ден хора ще умират на Еверест

Мрачна прогноза

Според Шерпа обаче тълпите от хора тъкмо през тези хубави дни не са единствено тази година. " Такива дни постоянно е имало ", разкрива рекордьорът пред BBC.

Именно по тази причина Шерпа твърди, че големият брой смъртни случаи за 2019 година не е поради опашките от хора, устремили се към върха, а поради прекомерната убеденост, граничеща с неразумност, на някои от алпинистите , която в доста случаи е и в резултат и на височинната болест.
 Снимка 425148

И въпреки че в действителност съумяват да доближат до върха, доста от тях към този момент са прекомерно изморени при слизането, което се оказва повода да намерят гибелта си.

Според New York Times 10 от 11 от починалите катерачи на Еверест този месец са умряли на слизане . Някои поради рухване, други от колапс, само че при огромен % от случаите е точно заради безсилие. Дори сядането може да се окаже пагубно при слизане, тъй като след почивката доста от алпинистите не съумяват повече да се изправят.
 Пренебрегваните герои
Пренебрегваните герои

За шерпите, които водят алпинистите до върха

И в случай че за мнозина преценяването на личните благоприятни условия се оказва неправилно, то за Ками Рита Шерпа постоянно е добре осъзнато. " Ще се върна отново идната година ", споделя шерпът планинар, който планува своето 25-то нанагорнище за 50-тата си годишнина.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР