Над 28 милиарда евро или двойно увеличение на бюджета в

...
Над 28 милиарда евро или двойно увеличение на бюджета в
Коментари Харесай

Мария Габриел: За първи път в историята на ЕС имаме самостоятелна цифрова програма с бюджет 9 милиарда евро

Над 28 милиарда евро или двойно нарастване на бюджета в цифровата сфера до 2027 година В показания от Европейската комисия през днешния ден план на идната многогодишна финансова рамка за първи път има съответна цифрова стратегия. Това се случи вследствие на целенасочените старания на българския еврокомисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел и положителното й съдействие с другите комисари.

Нейна заслуга са включените в бъдещия бюджет средства за обособена стратегия "Цифрова Европа ", която ще разполага с над 9 милиарда евро.

"За първи път в историята на Европейския съюз имаме цифрова стратегия за Европа. С нея желаеме цифровата промяна да е в интерес на бизнеса и хората, те да бъдат в нейния център. Днес изпращаме явен сигнал за това, че Европа желае да модернизира обичайни политики като кохезионната и селскостопанската, само че има куража да влага и в нови области, в които нито една страна членка не може да се оправи независимо. Такава е цифровата област. Разчитам в този момент на поддръжката на страните членки и Европейския парламент да дадем опция на европейските жители и предприятия да се възползват от всички преимущества на цифровизацията, като подкрепим мощен бюджет за това ", разяснява Мария Габриел.

Програмата "Цифрова Европа " обгръща пет основни посоки: цифрови умения, киберсигурност, суперкомпютри, цифровизация на обществената администрация, изкуствен интелект. Освен това, българският еврокомисар се пребори за увеличение на средствата за стратегия МЕДИА - в новия бюджет те ще набъбнат до 1,2 милиарда евро, което е към 33% напредък на средствата за програмата. По стратегия "Свързана Европа ", средствата нарастват от 1 милиард на 3 милиарда евро.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР