Над 252 800 украински граждани са влезли на територията на

...
Над 252 800 украински граждани са влезли на територията на
Коментари Харесай

70% от украинските бежанци искат да започнат работа веднага

Над 252 800 украински жители са влезнали на територията на България от началото на войната, като единствено 41% от тях са останали у нас. 

102 522 души са поискали статут на краткотрайна протекция, който им разрешава да получат заслон и здравно обезпечаване. 

От тях - 52 000 са дами, а децата са 40 658. 436 са малолетните деца, които са " непридружени ", т.е. пристигнали са в България без фамилиите си. 

Данните бяха оповестени от шефа на Агенцията за бежанците Мариана Тошева на брифинг в Министерски съвет. 

Мярката за настаняване на бежанците в хотели ще бъде прекъсната на 31 май, след което искащите хора ще бъдат разпределени по държавни или общински бази в страната. Превозът ще бъде обезпечен от страната, като първо ще се транспортират възрастните хора, след това - майките с деца и всички останали. Няма да се позволява делене на фамилии, а хората, които към този момент са си намерили работа, ще бъдат разпределени в жилища покрай работното място. 

До края на седмицата ще влезе в приложимост цифрова платформа, с помощта на която ще се съберат прецизни данни за това какъв брой от украинските жители имат планове да останат в страната. 

Все още продължава събирането на данни за потенциала на базите. Заплащането на нощувките в тях ще се прави " централизирано " от страната, само че парите ще се обезпечат и с запас от европейските стратегии, които не са усвоени до 2020 г. 

В платформата ще се събират данни за учебен ценз, професионален опит, подготвеност да стартират работа. От направените до момента доброволни анкети благодарение на чиновници на Агенцията по заетостта се вижда, че огромна част от украинските жители биха желали да стартират работа колкото може по-скоро. 

2500 души са взели участие в допитването на трудовата работа, като от тях 70% са декларирали подготвеност да работят незабавно, а 17 на 100 - в интервал сред 1 и 6 месеца. 

9 % от запитаните хора споделят, че първо би трябвало да обезпечат дневна грижа за децата си и тогава биха могли да потърсят работа. Само 84 украински деца обаче са признати в български детски градини, а учениците, които получават уроци по български език, са под 500.

65 на 100 от интервюираните украинци са с висше обучение, а 32% - със приблизително. 

40% от тях са заявили, че към този момент имат квартира за дълготраен престой в България, само че съвсем половината нямат сигурен заслон след повече от един месец. 

До момента в Национална агенция за приходите са регистрирани над 2400 трудови контракти на хора с краткотрайна протекция - това са украински жители, които към този момент са си намерили работа. 

От понеделник Агенцията по заетостта ще открие пунктове по градовете, в които живеят най-вече бежанци, с цел да може да свърже искащите да работят с евентуални работодатели. 

От МТСП прецизираха, че тези пунктове не обслужват единствено украинци, а и български жители, които са безработни. 

От страна на бизнеса има декларирани към 9000 работни места от 2000 работодатели, като 75% са подготвени да ги наемат незабавно, сподели представителят на МТСП. Половината от тези компании са подготвени да обезпечат непрекъсната, а не сезонна претовареност на хората. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР