На 90-годишна възраст почина Уилям Андерс - астронавт на НАСА

...
На 90-годишна възраст почина Уилям Андерс - астронавт на НАСА
Коментари Харесай

Първият човек, обиколил Луната, загина в самолетна катастрофа

На 90-годишна възраст умря Уилям Андерс - астронавт на НАСА и част от екипажа на " Аполо 8 ", който през 1968 година прави първия в историята пилотиран полет към луната.

Андерс е умрял в самолетна злополука в щата Вашингтон, заяви синът му.

" Баща ми е умрял при случай със аероплан на островите Сан Хуан. Семейството е съкрушено и скърби за загубата на един популярен водач ", е представен той пред CNN.

По информация на CBS News 90-годишният мъж е пилотирал независимо аероплан Beech A45,когато е станал случай, вследствие на който самолетът е паднал във водата покрай Рош Харбър, Вашингтон. Националният съвет за сигурност на превоза и Федералната авиационна администрация (FAA) проверяват аргументите за злополуката. Екипите претърсиха региона на рухване в продължение на часове и откриха тялото на водача.

Уилям Андерс ще остане в историята като един от великите астронавти.

На Бъдни вечер през 1968 година по време на задачата " Аполо 8 " Андерс прави емблематичната фотография, която озаглавява " Земен изгрев " (на британски: Earthrise). На нея се виждат лунната повърхнина и Земята в лунна орбита. Природният фотограф Гален Роуел я афишира за " най-влиятелната естествена фотография, правена в миналото ".



Екипажът на " Аполо 8 ", който навлиза в лунната орбита, е формиран от командира Франк Борман, водача на лунния модул Андерс и водача на командния модул Джеймс Ловел.

В полемика през 2023 година Андерс в детайли разказва прочувствената си обвързаност към емблематичната фотография, като споделя:

" Беше коледно време и тя беше като нежна декорация за елха. И си помислих, че е прекомерно тъпо, че не се отнасяме към нея повече като към коледна декорация. Наистина е доста тъпо, че изстрелваме ракети, снаряди и какво ли още не един против различен на това малко място, което назоваваме дом. Това е единственият дом във Вселената. "

Уилям Андерс е роден на 17 октомври 1933 година в Хонконг. Завършва Военноморската академия на Съединени американски щати през 1955 година и откакто е назначен във Военновъздушните сили на Съединени американски щати, на идната година получава разрешителното си за водач. През 1963 година е определен за причислен в отряда на астронавтите на НАСА.

След задачата на " Аполо 8 " по-късно Андерс минава на държавна работа, бил е дипломат на Съединени американски щати в Норвегия, заемал е управителни длъжности в огромни корпорации.

Общият му налет на разнообразни видове летателни апарати е повече от 6000 часа. До края на живота си продължава да лети на дребни витлови самолети.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР