Международната федерация по шахмат (FIDE) прекрати членството на Русия в

...
Международната федерация по шахмат (FIDE) прекрати членството на Русия в
Коментари Харесай

Международната федерация по шах изключи Русия от състезанията за 2 години

Международната федерация по шахмат (FIDE) приключи участието на Русия в международната организация за две години като наказване за дейностите ѝ в окупираните от Русия райони на Украйна.

Това става след тъжба, подадена от Украинската шахматна федерация (до етичната комисия на ФИДЕ). В нея се показва, че Русия е присъединила шахматни клубове от окупираните украински територии - Крим, Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон, в " общоруски " надпревари.

В жалбата се твърди още, че съветската федерация е обвързвана със глобени лица. Вероятно се има поради членове на нейния директорски съвет, в който влизат някогашният съветски министър на защитата Сергей Шойгу, кметът на Москва Сергей Собянин, прессекретарят на президента Дмитрий Песков и съветските милиардери Генадий Тимченко и Михаил Фридман.

Настоящият президент на ФИДЕ Аркадий Дворкович съобщи, че решението не е влезнало в действие и някои членове на управителния орган не са съгласни, по тази причина то може да бъде обжалвано.

Дворкович е някогашен вицепремиер на Русия по време на президентството на Дмитрий Медведев и също по този начин е член на управителния съвет на Руската шахматна федерация. В настрана решение той беше охулен от Комисията по нравственос към FIDE поради нарушение на етичния и дисцплинарен кодекс.

Към момента съветските шахматисти могат да вземат участие в шахматни шампионати, само че единствено в случай че се състезават под флага на FIDE.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР