Над 250 проверки в търговската мрежа е извършила Комисията за

...
Над 250 проверки в търговската мрежа е извършила Комисията за
Коментари Харесай

Над 250 проверки е направила КЗП по време на „черния петък”

Над 250 инспекции в комерсиалната мрежа е направила Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) на вчерашния „ Черен петък ”. Това заяви ръководителят Димитър Маргаритов в предаването „ Седмицата ” по Дарик радио.
 
„ Случаите на нарушавания не са доста, само че те още веднъж демонстрират, че не би трябвало да се предоверяваме на леко истеричните нотки, които се долавят в множеството анонси, реклами, предложения към потребителите да се включат в тази акция ", уточни той.

 
Той още веднъж акцентира, че търговци подвигат изкуствено цените директно преди старта на акцията " черен петък " и в самия ден афишират да вземем за пример 30% понижение: „ Потребителите би трябвало да знаят, че даже понижението да е действително, това не значи безусловно, че цената ще е по-ниска, в сравнение с друго място, където процентът отстъпка е по-малък или търговецът въобще не се е присъединил в акцията ".
 
Маргаритов бе безапелационен, че масираните акции за понижения и минималните наличия от рекламираните артикули съставляват нелоялна комерсиална процедура. „ Има колорит при слагането на надпис „ лимитирани количества ”. От огромно значение е каква предварителна акция е направена от страна на търговеца, с цел да притегли потребителите в своя магазин. Когато е разгърнал масирана акция с брошури, анонси в електронни медии и тя е достигнала до десетки и стотици хиляди хора, а в комерсиалния обект зареждането е да речем три шалчета, това явно ще е нелоялна комерсиална процедура ”, разяснява той.

 
Хората би трябвало да внимават да не бъдат подтикнати да си купят нещо ненужно, в това число в комплект с мечтана от тях стока, с цел да я получат на понижена цена. Не е рационално да се подписват и контракти за услуги единствено поради опцията да си купят при по-изгодни условия нещо, към което те са „ прикачени ”. Освен това е добре хората да са авансово осведомени в какви спомагателни разноски биха влезнали, в случай че решат да върнат стоката, да заплатят в допълнение заради по-голямата натовареност на куриерите и пр.-->
 
По думите му хората към този момент са се научили да търсят Комисията за отбрана на потребителите тогава, когато считат, че правата им като консуматори са нарушени.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР