Над 250 хиляди еднодневни трудови договори са издадени у нас

...
Над 250 хиляди еднодневни трудови договори са издадени у нас
Коментари Харесай

Над 250 хил. еднодневни трудови договора са издадени у нас през изминалата година

Над 250 хиляди еднодневни трудови контракти са издадени у нас през миналата година на близо 2000 аграрни стопани. Сред първенците по издаване на трудови догори за един ден са области като Пазарджик, Стара Загора, Хасково и Монтана.

Вече 15 години Соня и Емил работят в лозовите масиви край монтанското село Безденица. Работата им е сезонна и главно се наемат три пъти в годината.

„ Доволна съм от заплащането, тъй като за еднодневния трудов контракт парите си ги получаваш незабавно и колкото изкараш, толкоз си получаваш съгласно заработката “, сподели Соня Викторова пред Нова телевизия.

„ За мен е вид, тъй като аз съм на непрекъснат трудов контракт и при опция това е спомагателен приход “, прибавя Емил Викторов.

Една от винарните в Монтанско наема сред 40 и 200 служащи за сезонна работа в лозята на еднодневни трудови контракти. Най- доста хора се събират, когато е гроздобера.

„ Ако не са еднодневните трудови контракти се постанова служащите да са на непрекъснати, не можем да им осигурим претовареност и губи работодателят “, прибавя Милка Велкова- уредник произвеждане на лозови масиви.

От еднодневните трудови контракти могат да се възползват записаните аграрни стопани, които отглеждат плодове, зеленчуци, розов цвят, лавандула и тютюн.

„ Това е един тип контракт, който може да бъде подписан или регистриран безусловно часове преди да бъде употребен труда на наетия служащ. Може да бъде подписан отвън работно време, в почивен ден, през нощта “, споделя Димитър Петров, шеф Инспекция по труда- Монтана

Еднодневните трудови контракти не лишават работещите от правото им на обществено подкрепяне и обезщетение за безработица.

„ Работещите получават компенсации и помощи и настрана това, което са проработили с труд. Могат да получат и спомагателен приход. Всеки един служащ има право да работи до 90 дни в годината на еднодневен трудов контракт “, прецизира Димитър Петров.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР