Над 25 млн. електронни прегледи са регистрирани от общопрактикуващите лекари,

...
Над 25 млн. електронни прегледи са регистрирани от общопрактикуващите лекари,
Коментари Харесай

Българите свикват с електронното здравеопазване

Над 25 млн. електронни прегледи са регистрирани от общопрактикуващите лекари, експертите от извънболнична и болничната здравна помощ през Националната здравноинформационна система (НЗИС) за по-малко от година , оповестиха от " Информационно обслужване ".

Припомняме, че от средата на февруари предходната година. Близо 7 200 лекарски практики записват дневно приблизително 170 000 прегледа в електронен формат. С Националната здравноинформационна система като цяло работят над 17 000 лекари от болничната и извънболничната здравна помощ. Тя дава опция за цялостно електронно документиране и предпазване на данните от всички прегледи. Чрез дигитализирането на процеса всички пациенти могат да проследят цялостната история на болесттите, диагнозите, назначените лечения, проучвания и други

По-голямата част от записаните електронни прегледи за момента са с финансиране от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В околните месеци следва правене и приемане на разпоредба за активността на системата. След влизането на документа в действие се чака лекарите да вкарват в системата всички прегледи, без значение от източника на финансиране.

" Данните демонстрират, че НЗИС обработва близо 3 млн. електронни поръчки дневно, което трансформира платформата в една от най-използваните у нас ", сподели изпълнителния шеф на " Информационно обслужване " Ивайло Филипов . По думите му, посредством нея доста се усъвършенства качеството на здравните услуги в България. Средно на ден системата издава близо 600 000 национални референтни номера (за всеки самостоятелен електронен документ).
 За по-модерни способи за електронна идентификация на пациентите, упорстват персоналните лекари
За по-модерни способи за електронна идентификация на пациентите, упорстват персоналните лекари

Лекарите упорстват за цифровизация на процесите в НЗИС

Отчитат се сходни резултати и във връзка с модула за издаване на електронни предписания. За две години в централизираната онлайн система за определяне и разпределяне на лекарствени артикули са регистрирани над 25.7 млн. е-рецепти, като близо 24 млн. от тях към този момент са изпълнени. Към системата са свързани над 3 000 аптеки в страната, а над 4 000 фармацевти извършват предписаните по електронен път медикаменти на пациентите. Средно дневно се извършват по над 60 000 електронни предписания.

Около 15 млн. пък са издадените през здравната осведомителна система електронни посоки. Над половината от тях са за лабораторни проучвания, а над 5 млн. - за консултация, над 1.1 млн. - за хоспитализация, близо 530 000 - за високоспециализирани действия, а над 280 000 - за здравна експертиза.

1 млн. са записаните по електронен път хоспитализации в лечебните заведения. Модулът за електронна обработка на признатите пациенти е въведен в употреба на 1 август 2022 година в сходство с Националния рамков контракт. Той разрешава на лечебните заведения да подават по електронен път осъществените действия по хоспитализация, дехоспитализация, извършените лабораторни проучвания, съвещания, издаване на епикризи и други Средно дневно се записват по 6 000 електронни хоспитализации в 351 болнични заведения в страната.

В последните години в границите на въвеждането на електронно опазване на здравето в България от " Информационно обслужване " са създадени също Национален указател за битка с COVID-19, Единен портал за COVID-19, издаване на европейски зелени Коронавирус документи, електронен указател на искащите да се имунизират, указател на имунизираните лица, мобилно приложение за сканиране на Коронавирус документи, осведомителната система за надзор на здравната експертиза, система за електронни рецептурни книжки и др.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР