Над 25 хиляди българи са гласували в приключилия преди дни

...
Над 25 хиляди българи са гласували в приключилия преди дни
Коментари Харесай

Най-добрите български хижи за 2023 г.

Над 25 хиляди българи са дали своят вот в завършилия преди дни конкурс " Хижа на годината – 2023 ". За влиятелното отличие се състезаваха 70 хижи и заслони, ситуирани в някои от най-красивите кътчета на българските планини. Идеята на уредниците от списание " 360 " е да се разпространява планинският туризъм у нас, който през последните години претърпява същински подем.

Хижите в България не могат да бъдат сложени под общ знаменател, защото са доста разнообразни една от друга – освен по местонахождение и досегаемост, само че и като условия за отдих и обслужване, твърди Полина Димитрова – някогашен хижар и част от екипа на самодейността. Затова състезанието " Хижа на годината – 2023 " беше извършен в 8 категории.

" Печеливш в категория за хижа без достъп с автомобил и въжен превоз е " Мазалат ", която е много известна измежду планинарите и туристите. Намира се в Стара планина и предлага доста положителни условия за настаняване. От нея се разкрива прелестна панорама към цялата планина. Много специфична категория беше  " Най-добра хижа рестарт ", която се присъжда за възобновяване на изоставена хижа. Наградата получи хижа " Белмекен " в Рила. Новият ѝ собственик поставя съществени старания да я обнови и да посреща туристи, даже и през зимните месеци. В категорията за най-устойчиви еко практики бяха номинирани хижи, които поставят съществени старания за запазване на околната среда и които пестят естествените запаси. На доста места, заради липса на ток, се употребяват дърва за огрев през зимата. В тази категория бе отличена хижа " Амбарица " в Троянския Балкан " – сподели Полина Димитрова.

Призът за най-хубавата хижа, налична с автомобил или с въжен превоз отиде при " Партизанска ария " – също в Стара планина, а като най-чиста се открои " Беласица " в едноименната планина. И тъй като всеки екскурзиант, след дълъг преход на чист въздух, мечтае да стигне до място, където да се поддържа с нещо топло и вкусно, ето и хижата с най-хубавата кухня:

" Тук имахме доста забавни номинации – споделя Полина Димитрова. – Но първото място завоюва хижа " Момчил Юнак " в Родопите. Там ексцентричното е, че хижарите са младо семейство, като мъжът е от аржентински генезис. И те оферират забавна и друга кухня, която обгръща освен българските обичайни ястия, а и някои по-екзотични гозби. Но специалитетът на хижата е родопският пататник, който се прави оценка доста високо от туристите. "

Все повече младежи подхващат пътешестване в планината и преоткриват красивата българска природа, счита Полина Димитрова.

" Това се възроди като придвижване след сложните години на коронавирус пандемията. Може би тогава хората схванаха, че би трябвало да прекарват повече време измежду природата, с цел да са по-здрави. Докато бях хижарка, съм посрещала доста младежи от България и чужбина. Чужденците демонстрират голям интерес към планините ни. Те пристигат  доста добре осведомени, само че разчитат също на хижарите да ги упътят и да им покажат най-хубавите и безвредни направления. "

В състезанието " Хижа на годината " бяха отличени и два заслона – " Спано поле " в Пирин, предлагащ удобни бунгала и удобният подслон " Велийца " покрай едноименния връх в Родопите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР