Над 2000 служители на НОИ излязоха на протест с искане

...
Над 2000 служители на НОИ излязоха на протест с искане
Коментари Харесай

Над 2000 служители на НОИ готови за безсрочна стачка, застрашенo e изплащането на пенсии и майчински

Над 2000 чиновници на Национален осигурителен институт излязоха на митинг с искане за по-високи заплати. Те упорстват възнагражденията им да се усилят с 30%. За да стане това допустимо, е належащо да има постоянен бюджет, изчислено е, че са нужни 30 млн. лева

" Има по какъв начин. Въпрос на планове и приемане на бюджет е. За приемането му настояваме още от предходната година - да стартира да се готви и да бъде признат от месец януари, само че това не се случи, по тази причина сме в такава патова обстановка. Проблеми има освен в държавната администрация, само че и в редица браншове, които са на бюджетна прехрана, притеснявам се, че ще последват протестни дейности и в други браншове, които ще основат голямо напрежение в обществото ", сподели ръководителят на административните чиновници " Подкрепа " Кремена Атанасова в ефира на Bulgaria ON AIR.

" Средствата могат да бъдат взети с приемането на новия бюджет, в него сигурно има буфери, второ нашето предложение е да се преразгледа данъчната политика ", акцентира тя.

Ако няма средства за желаното 30% нарастване, служащите и чиновниците са подготвени на безсрочна ефикасна стачка, те може да не извършват своите отговорности с всички включени опасности от това - прекъсване на работа, прекъсване на погашение на пенсии, майчинство.

" Когато процедурата за протестни дейности започва, тя постоянно минава през тази едночасова предупредителна стачка, оттова нататък хората демонстрират, че тяхната чаша към този момент е преляла и че няма да търпят насмешка с техния труд. Не мислете, че те стачкуват, с цел да разнообразят сивото си всекидневие, а тъй като са изчерпали всички останали механизми ", изясни още Атанасова.

" Очаква се да има постоянно държавно управление, което би трябвало незабавно да се заеме с ремонта на бюджет, чакаме доникъде на юни да имаме изясненост. В цялата държавна администрации зрее напрежение поради заледяване на приходите през последните няколко години. Средата на месеца мисля, че е рационален период, в който би трябвало да знаем какво решение ще вземат тези 240 ", безапелационна е тя.

По нейни думи е доста мъчно да се води разговор с работодатели в държавната администрация, за които се знае, че нямат въпросните средства. " Дори и шефът на Национален осигурителен институт да желае и да счита за заслужено да направи нарастване на заплатите, той просто е с вързани ръце с оглед неналичието на бюджет. Ние се въртим в един обаян кръг ", сподели Атанасова.

" Именно тъй като си даваме сметка, че шефът на Национален осигурителен институт самичък по себе си не може да удовлетвори тези претенции, те са изпратени и до Министерството на финансите и до Министерски съвет. Очаквахме в плана на бюджета да бъдат заложени въпросните средства, от началото на годината артикулираме и в общественото пространство и с публични писма, че има проблем ", изясни тя.

" Около 50% от бюджета на Национален осигурителен институт идва от държавния бюджет. Национален осигурителен институт се финансира от дълго време през налозите, които аз и вие плащаме. През предходната година при актуализацията имаше някакво нарастване, само че то беше извънредно незадоволително. Комулативно от 2021 до 2023 има заплати, които общо са увеличени с 4%. За две години и половина 4% нарастване няма по какъв начин да бъде задоволително ", призна Кремена Атанасова.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР