Над 2000 чиновници ще управляват икономиката и иновациите. Под шапката

...
Над 2000 чиновници ще управляват икономиката и иновациите. Под шапката
Коментари Харесай

Над 2000 чиновници ще управляват икономиката и иновациите

Над 2000 служители ще ръководят стопанската система и нововъведенията. Под шапката на вицепремиера и министъра на стопанската система и промишлеността ще са общо 1592-ма държавни чиновници и 8 бюджетни организации, а под управлението на министъра на нововъведенията и растежа Даниел Лорер – 482-ма и две ведомства. Създадената по времето на ГЕРБ Държавната организация за научни проучвания и нововъведения се закрива. Това планува план на Постановление на Министерския съвет за приемане на Устройствени правилници на Министерството на стопанската система и промишлеността (МИИ) и на Министерството на нововъведенията и растежа (МИР), оповестен за публично разискване.

Министерството на стопанската система на Нинова ще ръководи държавните сдружения, които са под холдинговия чадър на Държавната консолидационна компания с актив от близо 1 милиарда лв..

Даниел Лорер ще ръководи над шест пъти по-голям запас – от над 6 милиарда лева, които обаче идват по линия на еврофондовете.

Министерството на нововъведенията и растежа

Министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер ще има двама заместници. Единият е Карина Ангелиева. Тя беше назначена на поста в края на 2021 година от премиера Кирил Петков. Преди това Ангелиевабеше заместник-министър на образованието и науката в третия кабинет на Бойко Борисов. Другият заместител на Лорер към момента не е назначен.

Закрива се основаната с разпореждане на Министерския съвет през 2020 г . Държавна организация за научни проучвания и иновация , която трябваше да усвоява европейските средства за еиновации. МИР става неин приемник, планува устройственият устав.

Под управлението на МИР щее Главна дирекция " Европейски фондове за конкурентоспособност " с 282 чиновници, в това число сътрудници по ръководство на европейски планове и стратегии (96 души) и чиновници в териториалните звена (45 души). Тя ръководи оперативната стратегия „ Конкурентоспособност и нововъведения “.

Под шапката на Лорер ще са Българската организация за вложения (с 27 щатни бройки) и Изпълнителна организация за поощряване на дребните и междинните предприятия (с 52 чиновници на щат).

Самото Министерството на нововъведенията и растежа ще е структурирано в една основна дирекция, 8 дирекции, инспекторат, чиновник по сигурност на информацията и финансов инспектор. Общата му бройка е 403 щатни бройки.

То ще се обитава на ул. " Александър Батенберг " 12 в центъра на София против Софийската градска изложба наоколо до Българска народна банка. В постройката сега се намират Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинни предприятия, както и дирекциите, отговарящи за външноикономическите връзки и службите по търговски-икономически въпроси.

Общата администрация на МИР (от 48 щатни бройки) ще е проведена в 4 дирекции: " Връзки с обществеността и протокол ", " Финанси и ръководство на собствеността ", " Правна " и " Административно и осведомително обслужване ", а Специализираната администрация (с планувани 332 чиновници на щат) - в дирекците " Политики и разбори ", " Инструменти за стопански напредък ", " Насърчителни ограничения и планове " и " Европейски фондове за конкурентоспособност ".

Министерството на стопанската система и промишлеността

Засега вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова има единствено един заместител – социалистът Димитър Данчев . За шеф на кабинета си тя назначи Калоян Методиев , който за малко заемаше същия пост при президента Румен Радев, само че бе уволнен от него след среща с Нинова.

Под шапката на Корнелия Нинова ще са 8 бюджетни организации :

Изпълнителната организация " Българска работа за акредитация " (с 39 щатни бройки),

Агенцията за обществени предприятия и надзор (65 щатни служители),

Държавната организация за метрологичен и механически контрол (468 чиновници на щат),

Патентното ведомство (114 служители),

Комисията за отбрана на потребителите (180 служители),

Държавната комисия по стоковите тържища и борсите (29 щатни бройки),

Центърът на индустрията на България в Москва (11 чиновници на щат),

Българският институт по метрология (287 служители).

Самото Министерството на стопанската система и промишлеността е структурирано в 16 дирекции, инспекторат, звено " Сигурност на информацията " и финансови контрольори с обща бройка на личния състав 399 щатни бройки.

Общата му администрация (със 105 чиновници на щат) е проведена в 6 дирекции: " Финанси и ръководство на собствеността ", " Правна " ;, " Връзки с обществеността и протокол " ;, " Човешки запаси и организационно развиване ", " Административно обслужване " и " Информационно и информационно обезпечаване и ръководство при спешни обстановки ".

Специализираната администрация (259 щатни служители) е проведена в 9 дирекции: " Икономическа политика " ;, " Индустриални връзки и ръководство на държавното присъединяване ", " Международно следена търговия и сигурност ", " Техническа хармонизация ", " Политика за потребителите ", " Външноикономическа политика ", " Външноикономическо съдействие ", " Регистриране, лицензиране и надзор " и " Регулиране на стопански действия ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР