Над 2000 аптеки са свързани с Националната система за верификация

...
Над 2000 аптеки са свързани с Националната система за верификация
Коментари Харесай

Над 2000 аптеки са с четци за различаване на фалшиви лекарства

Над 2000 аптеки са свързани с Националната система за верификация на медикаментите досега и тя работи устойчиво. Те имат четци, с които могат да бъдат засичани подправените медикаменти.

В нея са качени данните на над 20 млн. опаковки медикаменти, които се отпускат по лекарско наставление. Това заяви Илиана Паунова, изпълнителен шеф на Българската организация за верификация на медикаментите (БОВЛ).Българската система е част от европейската система за верификация на медикаментите, която започва публично на 9 февруари 2019 година.

“След 9 февруари стартира оперативната фаза и тече плавният временен интервал за цялостно внедряване на системата. В България тя е построена в точния момент, тествана е няколко месеца и работи сполучливо, напълно съгласно упованията за този стадий ”, акцентира Илиана Паунова.

От БОВЛ оповестиха, че през първата седмица от работата на системата са видяни някои механически грешки, свързани най-често с настройките на баркод четците. Софтуерните снабдители на всички консуматори на системата са осведомени незабавно. “Те имат подготвеност да спомагат за изчистване на неточностите и да проведат образование за работа с техните софтуерни приложения ”, увериха от организацията.

Системата за верификация на медикаментите е наложителна за всички страни членки на Европейския съюз съгласно Директива 62 от 2011 година и Делегиран правилник 161 от 2016 година на Европейски Съюз.

Държавните институции в лицето на Министерството на здравеопазването и Изпълнителната организация по медикаментите подсигуряваха, че е очакван равномерен преход за внедряването на системата у нас и през това време няма да има наказания за аптеки, непокриващи новите условия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР