Над 200 преподаватели и служители от Художествената академия не са

...
Над 200 преподаватели и служители от Художествената академия не са
Коментари Харесай

Средствата за заплатите в Художествената академия са отишли за ремонт

Над 200 преподаватели и чиновници от Художествената академия не са получили заплатите си за ноември и декември. Според ректора проф. Николай Драчев повода е в дребния бюджет на образователното заведение и разпределените доста средства за поправки на постройките на Академията. Просветният министър Красимир Вълчев съобщи, че е назначил одит във висшето учебно заведение и че министерството не може да отпусне още пари.

 Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Средствата, които са за прехрана на образованията, включително на хонорари, са употребявани за погашение по контракт за поправки. Това е причина за дефицита на средствата. Ние за жалост нямаме опция да дофинансираме висшето учебно заведение, защото финансираме всички висши учебни заведения по формула. Висшите учебни заведения са самостоятелни, включително финансово самостоятелни. Ректорът е този, които самичък взима решение, не е задължен да съгласува с никого. Изцяло тяхно решение. Не мога да го държа виновен. Не съм му шеф.Проф. Николай Драчев, ректор на НХА:
Не са ли преди всичко заплатите - първо плащаме заплати?
- Естествено, по този начин е. Това нещо е подбудено или този дефицит, който сега ние не можем по някакъв метод да го обновим, е във връзка това, че имаме разноски в границите на тази образователна година, които са неотложни и трябваше да се изпълнят, защото ние действително някъде в средата на образователната година, трябваше да прекъснем образователния развой.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР