Над 20 пъти е повишен радиационния фон около АЕЦ „Чернобил“,

...
Над 20 пъти е повишен радиационния фон около АЕЦ „Чернобил“,
Коментари Харесай

Проф. Олег Рубел: Над 20 пъти е повишен радиационния фон около АЕЦ „Чернобил“

Над 20 пъти е нараснал радиационния декор към АЕЦ „ Чернобил “, разяснява пред БТВ проф. Олег Рубел, учител в Одеския университет.

„ Това значи, че нещо е развалено /от съветските войски, б.р./. В Украйна има 15 реактора и доста от тях в този момент са под обстрел. Наоколо има съветски войски и има заплаха съветските войски да създадат злополука от международен мащаб “, уточни проф. Рубел. Според него екологичните проблеми в този момент разследване войната са доста огромни.

„ Загубите може да бъдат оценени над 30 милиарда евро. Това е голяма злополука, само че основата злополука е, че Чернобил е в ръцете им “, добави ученият.

Украинските управляващи потвърдиха през вчерашния ден, че има завишение в данните за радиационния декор към АЕЦ „ Чернобил “, само че то не е рисково за популацията. Според съветска страна радиационното равнище е обикновено.

Централата в Чернобил не е дейна. Реакторът, който се взриви през 1986 година се намира под саркофаг. Експерти от украинската държавна нуклеарна организация разясняват, че смяната се дължи на придвижването на тежко военно съоръжение в региона, издигащо радиоактивен прахуляк във въздуха.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР