Над 20 хиляди са официално потвърдените загинали при опустошителните земетресения

...
Над 20 хиляди са официално потвърдените загинали при опустошителните земетресения
Коментари Харесай

Спасителите продължават да откриват оцелели под развалините след трусовете в Турция и Сирия

Над 20 хиляди са публично доказаните починали при опустошителните трусове в Турция и Сирия. Само в Турция жертвите са над 17 400, а ранените – повече от 70 хиляди. 

 

 

Повече от 72 часа след опустошителното земетресение спасители от Израел, Франция и други страни не престават да вадят оживели отдолу под руините в Югоизточна Турция. Това описа в предаването " Изотопия " по стратегия " Хоризонт " Георги Влайков, който координира работата на 29 спасители от Националната асоциация на доброволците в град Кахраманмараш. Спасителите не се отхвърлят от задачата си, макар огромния риск, акцентира Влайков:

" Сутринта се събудихме от второстепенен трус, аз бях в палатката си, когато ни разтресе. Може би към 4 - 4,2 (степен) е бил трусът, разясниха сътрудници...Това основава доста опасности за хората които работят, тъй като влизате в една разрушена постройка и тя, когато е компрометирана структурно, един подобен второстепенен трус може да я направи в такова положение, че като влезете вътре и тя да падне върху вас. Но все пак, хората поемат опасности - в границите на рационалното ".

Влайков разказа разрухата в града до епицентъра на първото от двете трусове, които раздрусаха региона рано в понеделник с магнитуд от над 7 по Рихтер:

" Влизате в един квартал и всяка трета постройка я няма безусловно, тя е съпоставена със земята. Снощи бяхме на 6-етажен блок, на който покривът му е на равнището на земята, всичко друго е паднало ". 

Студът утежнява филантропичната обстановка:

" В самото начало на града има изработен голям палатков лагер, където спят хората, които са останали без дом. Носи им се храна, носи им се вода, доколкото знам, от няколко страни са изпратили помощи и идват непрекъснато насам. За страдание, времето става все по-студено. Снощи сме работили на минус 15 градуса, сега температурата е минус 12 ", описа Георги Влайков от доброволческото формирование " Аварийно избавяне Пловдив " от опустошения турски град Кахраманмараш.

По последни данни на управляващите в Турция починалите там са повече от 17 400. В прилежаща Сирия починалите са над 3 300. Стотици хиляди са без дом.

Същевременно събирането на помощи в България за потърпевшите от трусовете продължава. Още доброволци отпътуват за Турция, с цел да се включат в избавителните интервенции.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР