Над 2 милиона дози от ваксините срещу COVID-19 ще бъдат

...
Над 2 милиона дози от ваксините срещу COVID-19 ще бъдат
Коментари Харесай

Бракуват над 2 млн. дози ваксини за COVID-19

Над 2 милиона дози от имунизациите против COVID-19 ще бъдат бракувани. Срокът им е изминал през предходната година. Възможно е броят на имунизациите за заличаване да е и по-голям, тъй като в здравните инспекции към момента регистрират неизползвани количества. През тази година изтича срокът на близо 2 милиона и 800 хиляди дози ваксини, ползата към имунизацията е слаб. За последното денонощие са сложени към 215 дози ваксини. На този декор от здравното министерство оповестиха, че през тази година у нас ще бъдат доставени над 8 милиона дози ваксини. Част от тях към този момент са платени. Служебният здравен министър е изискал от Брюксел да преразгледа разпоредбите за доставка на ваксини против COVID-19.

Във Варненска област през предишния месец са сложени 630 дози ваксини против COVID-19.

Д-р Красимира Иванова, контрольор в РЗИ-Варна: " Основно слагат бустер доза. За първа доза са доста дребен %, доста дребен брой. Това са хора, които пътуват в чужбина или компании - плавателни кораби, за които се изисква да бъдат имунизирани служебно ".

Почти всички огромни столични държавни лечебни заведения затвориха пунктовете за имунизация против COVID-19, поради слабия интерес към имунизациите.

Д-р Асен Меджидиев - длъжностен министър на опазването на здравето: " В България сега изобщо не се реализира имунизационен развой - той е доста дребен. Ние не можем да призоваваме хората да се ваксинират. Всеки един човек по отношение на положението, в което се намира - застрашаващи фактори, съпътстващи болести, той преценя дали да се имунизира против Коронавирус или не ".

По силата на договорите на Европейски Съюз с производителите на ваксини при започване на коронавирус пандемията у нас през тази година би трябвало да бъдат доставени над 8 милиона дози ваксини.

Д-р Асен Меджидиев - длъжностен министър на опазването на здравето: " Ако тези ваксини ни бъдат доставени - първо те ще бъдат с къс период на валидност. Ние ще би трябвало да ги бракуваме. Ние не стига, че ги плащаме - плащаме и за бракуването им ".

България търси благоприятни условия да препродаде или подари част от коронавирус имунизациите. Темата е обсъждана и на Съвет по опазване на здравето в Брюксел през декември.

Д-р Асен Меджидиев - длъжностен министър на опазването на здравето: " Правим всевъзможни старания да се договорим с Европейски Съюз да не получаваме толкоз огромно количество. Ако би трябвало тя да ги подари на други страни ".

Решение по въпроса на европейско равнище към момента няма.

По тематиката работиха: Альоша Шаламанов, Нора Бочева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР