Над 2,7 млрд. лв. ДДС са постъпили обратно в касите

...
Над 2,7 млрд. лв. ДДС са постъпили обратно в касите
Коментари Харесай

Над 2,7 млрд. лв. ДДС обратно в касите на изрядния бизнес след автоматизирана оценка на НАП

 Над 2,7 милиарда лева Данък добавена стойност са постъпили назад в касите на изрядния бизнес след автоматизирана оценка на Национална агенция за приходите и без нужда от възлагане на инспекция или проверка, оповестяват от Агенцията. Това е допустимо с помощта на внедрената преди няколко години осведомителна система " Контрол “, която прави автоматизиран разбор на постъпилите претенции за възобновяване на налози, прецизират от приходната администрация.

Чрез осведомителна система " Контрол “ Национална агенция за приходите е възстановила Данък добавена стойност в размер на 4 583 542 лева на 3748 варненски компании.

Когато сдружението, подало такова искане, е с ниско рисков профил, няма отговорности към бюджета, внася постоянно и в период дължимите налози и осигуровки, и не на последно място – няма данни за присъединяване в схеми за Данък добавена стойност измами, софтуерът разрешава възобновяване на налог без човешка интервенция и без възлагане на инспекция или проверка.

По същия ред, от внедряването на системата до момента, на правилни компании и физически лица, са възобновени над 256 млн. лева корпоративен налог и съвсем 61 млн. лева налог върху приходите.

В същото време профилираният програмен продукт на Национална агенция за приходите насочва вниманието на данъчните към проблематични области и рискови зони и разрешава осъществяването на електронни проверки. Същите изключват нуждата да се копира огромен размер документи на хартия, защото счетоводните данни се ревизират и проучват отдалечено, а това доста улеснява бизнеса, разясняват от Национална агенция за приходите. През последните три години Национална агенция за приходите е завършила 830 електронни проверки в страната, които са открили в допълнение над 57 млн. лева дължими налози и осигуровки.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР