Над 2/3 от големите икономики по света вече имат пето

...
Над 2/3 от големите икономики по света вече имат пето
Коментари Харесай

Анализатори: 2022 e „година на завършване“ за 5G


Над 2/3 от огромните стопански системи по света към този момент имат пето потомство мрежи, идната година чакаме взрив на Open RAN технологиите (снимка: CC0 Public Domain)

5G е била „ горещата “ нова технология на 2022 година Тя се е трансформирала от пазарно предложение в световен феномен, като 5G мрежите към този момент са дейни в 47 от 70-те най-големи стопански системи в света (по БВП). Пето потомство мрежи към този момент имат 2497 града в 92 страни по света, по данни на Viavi Solutions.

Седмият годишен отчет на индустриалните анализатори за положението на 5G демонстрира още, че още 23 страни са „ на прага “ на 5G, провеждайки тествания преди стартирането на комерсиални услуги. Още 32 страни пък са оповестили своите планове да строят 5G. Това значи, че има единствено 48 страни, доста от тях по-малки островни народи, които не са оповестили обществено проекти за 5G, съгласно Viavi.

Общо 18 страни оповестиха първото си внедряване на 5G през 2022 година Те включват две от най-големите разрастващи се стопански системи, Индия и Мексико, както и други бързо разрастващи се райони като Ангола, Етиопия и Гватемала.

Сблъсък на суперсилите

И въпреки всичко може би най-интересен е фактът, че конфликтът на суперсилите Съединени американски щати и Китай се случва също и на „ арената “ 5G. В тази битка наподобява, че първата измества втората в класацията на 5G градовете. Броят на обитаемоте места в Съединени американски щати с съществуване на 5G мрежи е повишен до 503 спрямо 297 през май 2022 година Това съставлява 69% нарастване.

Китай обаче остава напред по други основни индикатори, прецизират анализаторите. Азиатската страна е с по-добри достижения от позиция на „ дълбочината “ на 5G покритието. Остава отпред и във връзка с скоростите на транспорт на данни, броя на 5G клиентите и към този момент разположените базови станции.

Прагматизъм и натурализъм

Потвърждавайки наклонност, която става все по-изразена с течение на времето, изследването откри, че индустриалният бранш се е обрисувал като явен водач в частните 5G. В този бранш попадат 44% от обществено оповестените внедрявания. Следват ги вертикали като логистика, обучение, превоз, спорт, комунални услуги и минно дело.
още по темата
Тенденцията допуска явен прагматизъм по отношение на метода, по който бизнесът възприема частните 5G: видно е, че организациите с най-големи проблеми в свързаността и най-големи благоприятни условия за интелигентни приложения естествено се обрисуват като любимци в света на частните 5G мрежи.

Viavi означи, че бизнесите в тези браншове постоянно работят в предизвикателни среди, където високоскоростната съгласуваност може да не е даденост. Въпросните вертикали имат допирни точки със секторите, където приложенията за интернет на нещата (IoT) са се развили най-силно. Това на собствен ред води до полемики за интелигентни заводи, интелигентни градове и така нататък

Тясната връзка сред частните 5G и IoT обрисува „ новия натурализъм измежду телекомуникационните оператори “, а точно, че IoT е нова опция за доходи, която е съвсем напълно отвесно фокусирана.

Масов интерес към mmWave

Докладът демонстрира още, че независимите (SA) 5G набират скорост. Налице са 45 такива мрежи в 23 страни към януари 2023 година Това контрастира с януари на миналата година, когато имаше единствено 24 мрежи в международен мащаб.

Проучването акцентира и разнообразния и всеобщ интерес към mmWave по целия свят. Честотният набор за 5G в mmWave обсега, който нормално се дефинира на 24 GHz и по-висок, притегли огромен интерес в разнообразни страни.

Тези, които направиха mmWave спектъра наличен, са най-разнообразни от позиция на брой на популацията, стопанска система и равнище на софтуерен прогрес. Няколко от най-големите мобилни пазари в света, в това число Китай, Индия и Съединени американски щати, направиха mmWave наличен, както и тези с малко население като Сейшелите и Гуам.

„ Завършване на гимназия “

„ 2022 година беше „ годината на довеждане докрай на гимназия “ за технологията 5G “, разяснява Самех Ямани, механически шеф във Viavi Solutions. „ На техническо равнище, където е налице съвсем удвояване на независимите 5G мрежи, опциите на 5G се разшириха доста и в този момент можем да чакаме от операторите по-сложни мрежови и бизнес- благоприятни условия. През идната година главен фокус ще бъде качеството на мрежата и по-нататъшното развиване на Open RAN технологиите “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР