Над 1700 литра алкохол без редовни документи за платен или

...
Над 1700 литра алкохол без редовни документи за платен или
Коментари Харесай

Задържаха над 1700 л алкохол без акциз

Над 1700 литра алкохол без постоянни документи за заплатен или начислен данък задържаха митнически чиновници от Търговско дружество Митница Русе от началото на месец април.

На 14.04.2024 година митническите инспектори стопират за инспекция в региона на Дунав мост при Видин товарен автомобил, пътуващ за Литва. Освен постоянно транспортираната стока митническите чиновници разкрили и 204 бутилки от 1 литър с водка и уиски с български акцизен бандерол. Водачът на камиона обяснил, че алкохолът е негов и го превозвал за честване на празник.
Два дни по-рано, на 12.04.2024 година, още веднъж на Дунав мост при Видин, при инспекция на различен товарен автомобил, пътуващ за Полша, митническите инспектори намерили 96 бутилки от по един литър уиски, облепени с годен бандерол. Водачът дал сходно пояснение - че алкохолът е за персонално прилагане, оповестяват от Агенция Митници.

828 литра бутилиран алкохол от разнообразни типове, облепен с бандероли с изминал период или неистинен бандероли, е открит при над 10 инспекции на митнически чиновници от Търговско дружество Митница Русе и митнически мобилни групи. При други три инспекции в складови пространства и частни парцели са открити 569 литра наливен алкохол (ракия) без документи за заплатен данък. Част от инспекциите са осъществени взаимно с органите на Министерство на вътрешните работи, а алкохолът е открит в търговски обекти и хранилища в областите Видин, Плевен, Свищов, Русе, Враца и други

Агенция „ Митници “ припомня, че при прекосяване на вътрешни граници от България към друга страна членка може да се придвижва високоградусов алкохол с годен бандерол в границите на до 10 литра на пасажер. По-големи количества се преглеждат като такива с комерсиална цел и могат да се транспортират единствено от еднолични търговци или юридически лица, придружавани с електронен административен документ или банален административен документ, регистрирани по реда на акцизното законодателство. С документ за начислен данък според Закона за акцизите и данъчните хранилища следва да разполагат и лицата, които съхраняват домашна ракия. Съгласно закона този тип алкохол не може да се търгува.

Законът за акцизите и данъчните хранилища не разрешава и продажбата на алкохол с бандерол с изминал период на годност, като такива неосъществени бутилки не трябва да се съхраняват в комерсиалния обект или прилежащите му складови пространства.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР