Над 17% от наетите у нас работят официално срещу минимална

...
Над 17% от наетите у нас работят официално срещу минимална
Коментари Харесай

Властта внесе предложението минималната заплата да стане 510 лв.

Над 17% от наетите у нас работят публично против минимална заплата. Над 402 000 са българите, които към септември получават по 460 лева, сочат данните от националната статистика. Те са представени в обосновката на Министерството на труда по предлагането минималната заплата да се усили на 510 лева от 1 януари, което официално предлага записания към този момент в средносрочната прогноза размер.
Проектът на разпореждане за новия размер на минималното заплащане тази година е оповестен задоволително рано, с цел да има опция да се разиска и със синдикатите и бизнеса в тристранката.
Няколко пъти към този момент работодателите нападат сполучливо в съда постановленията точно по тази линия. Въпреки обещанията, механизъм за установяване на минималното възнаграждение у нас към момента не е създаден.
Мотивите на министерството се повтарят от предходните години. Според МТСП по-високата залата ще увеличи покупателната дарба на най-нискодоходната част от заетите и ще подсигурява облекчаване на минималните витални потребности , ще ускори мотивацията за започване на работа и повишение на квалификацията. Повишаването на минималната заплата от 460 на 510 лева ще усили общите разноски на работодателите с под 1% съгласно експертните планове на МТСП, написа Сега.
Минималната заплата у нас остава на най-ниското равнище по отношение на страните от Европейски Съюз. За първите шест месеца на 2017 година в Румъния минималната заплата е със 17% по-висока от тази у нас, а в Люксембург, където имат най-високите равнища, е съвсем девет пъти по-висока (1999 евро). Според ведомството положението на стопанската система изцяло разрешава сходно нарастване поради устойчивата динамичност на Брутният вътрешен продукт, междинната заплата, показателя на потребителските цени и " други стопански индикатори ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР