Над 17 000 деца, които миналата година не са били

...
Над 17 000 деца, които миналата година не са били
Коментари Харесай

Над 17 000 деца са записани на училище за една година

Над 17 000 деца, които предходната година не са били записани на учебно заведение, в този момент са се върнали в клас . Това стана ясно от думите на просветителния министър Красимир Вълчев на въпрос на какъв брой тъкмо са върнатите възпитаници в клас, с помощта на работата на мобилните екипи на МОН, изпратени в цялата страна да търсят отпаднали от системата деца.
Към днешна дата оценяваме високо работата по Механизма (за приобщаване на деца към просветителната система - бел. ред.). Важното, което направихме, е осведомителната система. Целта й е да знаем дали всяко едно дете упражнява правото си на обучение . Има доста деца, които напущат страната, връщат се, не е ясно дали са записали на открито, а осведомителната система, въз основата на качените карти, тъй като за всяко едно дете се попълня карта, демонстрира над 17 000 деца, които тази година са записани, само че предходната не са били записани в учебно заведение . Не всички от тях са записани посредством и единствено поради Механизма , посочи обаче просветният министър.
Именно декларираната взаимна работа на институциите имаше предупредителен резултат. Вълчев позволи, че може деца да са се записали даже единствено поради този предупредителен резултат . По думите му екипите все още не престават работа.
Красимир Вълчев уточни, че доста от децата не са били открити на адресите им и липсва информация, че живеят на друго място или са в чужбина. Той сподели, че по-голямата част от децата, които не са открити, в действителност са в чужбина. " Това нормално го удостоверяват съседите, в по-малките обитаеми места, знаете, селският кмет, само че доста деца не са открити на адресите, живеят на различен адрес, на който не са регистрирани ", разяснява още просветителният министър.​
Той изясни, че всяка година се следи отпадане на възпитаници по отношение на миналата, като границата е най-рязка сред стадиите след 4. и след 8. клас . „ Сега има по-голямо отпадане след 7. клас, само че то е по-малко спрямо предходни години в 8. клас . Но би трябвало да отбележим, че тези отпадания са съсредоточени най-вече на местата, където има по-големи ромски групи или малцинства. Тези деца или не желаят да вървят на учебно заведение, или усещат като обвързване да са по-добре облечени и това е причина да не посещават занятия “, изясни още той.
На различен въпрос на какви стъпки ще предприеме МОН по отношение на практиката шефове да уволняват учители за летните месеци за икономисване на средства, Красимир Вълчев позволи, че най-вероятно и следващата година ще има такива феномени, само че по думите му те ще бъдат по-малко. Министърът разясни, че ще предизвести шефовете по-рано за това и като втора стъпка МОН ще предприеме надзор и инспекции на учебните заведения .

По време на днешната конференция, на която бяха показани дейностите на Приоритетна ос 3 „ Регионална просветителна инфраструктура “ на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “, по която МОН е бенефициент по осем контракта за безплатна финансова помощ, Вълчев съобщи, че приоритет за модернизиране на образователните бази са строителните, техническите и земеделските гимназии в страната .


„ Очакваме през идващото лято да се извършат ремонтните действия, финансирани от МОН, в 102 образователни заведения в цялата страна . Става дума за близо 40% от професионалните гимназии, в които учат към 55% от българските възпитаници “, сподели още министърът и уточни, че плановете обгръщат учебни заведения от всички професионални посоки и всички области .
По думите на Красимир Вълчев строително-ремонтните действия се чака да стартират през летните месеци на 2018 година
Регионалният министър Николай Нанков означи, че през новата образователна година ще се усъвършенства образователната база в 416 образователни заведения в цялата страна . Той уточни, че на 102 образователни от тях бенефициент е Министерството на образованието, а на 42 – обособените общини.
По думите на Нанков 624 млн. лв. са разпределени в 72 общини и в три министерства – Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта и Министерството на културата. „ Сметката демонстрира, че за всяко от децата, които посещава тези заведения, се падат по 2464 лева “, изясни още районният министър.

В умозаключение и Красимир Вълчев, и Николай Нанков не разясниха подадената първа оставка в кабинета " Борисов-3 " на здравния министър проф. Николай Нанков поради разкрития в следствие на bTV за публични поръчки във Военно-медицинска академия, по времето в което проф. Нанков е бил шеф на ВМА.

Междувременно след днешното държавно съвещание стана ясно, че кабинетът е одобрил решение шефовете на учебните заведения и детските градини да дефинират типа на месечните помощи за развъждане на дете и еднократната помощ за първокласници, когато те се дават в натура .
Тези утвърдени от държавното управление промени са свързани с Правилника за използване на Закона за обществено подкрепяне, посредством които се вършат промени и в Правилника към Закона за фамилни помощи за деца.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР