Над 16 млрд. долара са нужни на държавите с ниски

...
Над 16 млрд. долара са нужни на държавите с ниски
Коментари Харесай

„Моралното задължение“ на богатите – как пандемията може да свърши през 2022 г.

Над 16 милиарда $ са нужни на страните с ниски приходи, с цел да се оправят с пандемията от ковид. Това съобщи посланикът на Световната здравна организация (СЗО) за световно здравно финансиране Гордън Браун, предават международните медии. Той прикани богатите страни да дарят средства и по този начин да изпълнят „ моралните си отговорности “ към тях.

Той разкритикува голямото неравноправие при разпределението на ваксини по света и достъпността на проби и медикаменти. Браун посочи казуса с ниските равнища на имунизиране в небогати страни на фона на милионите неупотребени дози, които ще бъдат изхвърлени от богатите страни.

От СЗО показват, че празнината в бюджета би трябвало да бъде запълнена, с цел да бъдат снабдени страните с нужните медицински консумативи по стратегия на Организация на обединените нации. Сумата може да бъде употребена за основаване на ресурс от 600 млн. дози ваксини, закупуване на 700 млн. теста и лекуване на 120 млн. пациенти.

Науката ни даде инструментите за битка с COVID-19. Ако те бъдат споделени солидарно в световен мащаб, тази година можем да сложим завършек на пандемията, като изключителна обстановка в международен проект “, сподели ръководителят на СЗО Тедрос Гебрейесус, представен от DPA.

По оценки на Организация на обединените нации 92% от средствата би трябвало да дойдат от Европейския съюз (ЕС) и от групата на най-богатите страни от Г-20. Планът на СЗО планува, че страните с високи приходи ще дарят суми въз основа на комерсиалните си доходи, а тези със междинни приходи ще допринесат с още 6.5 милиарда $.

Планът за финансиране беше направен след незадоволителния отговор на молба от октомври за набиране на 23.4 милиарда $ в границите на интернационалното партньорство ACT- Accelerator, чиято цел бе обезпечаване на международен достъп до диагностика и медикаменти против COVID-19. От поисканите 16 милиарда $ за финансиране СЗО е набрала едвам 800 милиона.

СЗО си е сложила за задача доникъде на годината да имунизирана половината от международното население.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР