Над 16 000 са отвлечените украински деца, насилствено отведени в

...
Над 16 000 са отвлечените украински деца, насилствено отведени в
Коментари Харесай

ЕП призова за спешни действия за връщането на насилствено отведените украински деца

Над 16 000 са отвлечените украински деца, принудително отведени в Русия, а до момента единствено 361 деца са били върнати в домовете им. Това стана ясно по време на спор в Европейския парламент, в който евродепутатите приканиха за незабавни дейности на Европейски Съюз и интернационалната общественост за връщането на децата по домовете им в Украйна.

По време на дебата в Европарламента стана ясно, че точният брой на принудително отведените в Русия украински деца не е явен, тъй като другите източници дават друга информация. Еврокомисарят Вера Йоурова цитира данни от Киев.

" Според данни на Националното осведомително бюро на Украйна от предишния петък става дума за повече от 16 000 деца. Хагската конференция по интернационално частно право, в която Русия членува, излезе с позиция, в която декларира, че не би трябвало да се организират интернационалните и национални процедури за осиновяване на деца - жители на Украйна, до момента в който страната се намира в положение на война ", сподели Йоурова.

Йоурова акцентира, че осиновяването след принудително отклоняване е военно закононарушение. Именно по тази причина Международният углавен съд в Хага издаде на 17 март заповеди за арест на Владимир Путин и на съветския детски омбудсман Мария Белова. Според нея всяка една страна от Европейски Съюз е длъжна да извърши тази заповед.

Евродепутати показаха подозрение дали всички страни в Европейски Съюз биха арестували Путин, в случай че той се окаже на тяхна територия.

" Когато заповедта за арест на Путин беше издадена, ръководителят на кабинета на Виктор Орбан сподели, че в Унгария Путин няма да бъде задържан ", сподели Каталин Чех - евродепутат от " Обнови Европа ", Унгария.

Някои от евродепутатите съпоставиха дейностите на днешна Русия със руския режим. Според тях насилственото депортиране на деца припомня за времето на лагерите на Сталин. Вера Йоурова даде обещание Европейска комисия да направи всичко допустимо виновните за отвличането на украински деца да бъдат изправени пред съд. Тя напомни уговорката, който Урсула фон дер Лайен пое, дружно с Полша, да провежда акция за откриването и връщането на украинските деца по домовете им.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР