Над 1500 участници в Националния туристически поход Козлодуй-Околчица“ бяха на

...
Над 1500 участници в Националния туристически поход Козлодуй-Околчица“ бяха на
Коментари Харесай

Походниците, преминаващи по пътя на Ботевата чета, се поклониха на връх „Милин камък“

Над 1500 участници в Националния туристически поход „ Козлодуй-Околчица “ бяха на възпоменателното честване на връх „ Милин камък “. На паметното историческо място, където се е провела първата борба на Христо Ботев и неговата чета, участва и кметът на Враца Калин Каменов.
„ Благодаря на Ботевите поклонници, жителите на селата Чирен, Баница, Вировско и Мраморен, както и всички, които макар времето, взеха решение да се поклонят пред паметта и героизма на поета и бунтовник и неговата чета. Преди повече от един век, точно тук нашите предшественици не са се предали пред врага , трудностите и разочарованието. На този връх  героите проливат кръв, с цел да я има през днешния ден свободна България! Поклон пред паметта им! “ – сподели кметът Калин Каменов в приветственото си слово.
Бе показана историческа сказка за борбата на връх „ Милин камък “, а отец Кирил Велинов отслужи панихида за упокоение на душите на починалите Ботеви четници. Програмата продължи с осъществявания на певчески сформира от читалищата на селата Мраморен, Вировско, Оходен и Чирен. В знак на благодарност, пред паметта на починалите бяха поднесени венци и цветя.
На възпоменателното честване участваха ръководителят на Националния туристически поход „ По стъпките на Ботев – Козлодуй-Околчица “ Евгени Филипов, кметът на село Чирен – Диан Дамянов, както и доста поданици от околните села.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР