Над 150 професори, лекари и общественици настояват в подписка да

...
Над 150 професори, лекари и общественици настояват в подписка да
Коментари Харесай

Професори, лекари и общественици искат да се върне името на болница „Света Екатерина“

Над 150 професори, лекари и общественици упорстват в подписка да се върне името на Университетската болница „ Света Екатерина “. Те стачкуват против заповед на предходния здравен министър Асена Сербезова и упорстват тя да бъде анулирана. В претекстовете е посочено, че името на болничното заведение е определено от самия проф. Александър Чирков, след задълбочено разискване с останалите съоснователи и ръководители на звената по сърдечна хирургия, съдова хирургия, кардиология, анестезиология и реанимация, коремна хирургия и клинична лаборатория с изключителното подпомагане на Богословския факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “.

Ръководни претекстове в това разискване бяха. Че огромни академични лечебни заведения в Европа носят имената на светци, написа в митинга на медиците.

Там се напомня, че освещаването на болничното заведение бе осъществено от патриарх Максим., който по време на ритуала загатва, че в български манастир се съхраняват „ свети мощи “ на Св. Екатерина, донесени от манастира й в Синай.

В България няма друга болница от съвсем 600 години, която да е осветена и кръстена от Патриарх, се показва още в претекстовете.

Там е казано и че когато имената на лечебни заведения и други публично потребни здания са дадени от патриарх, по стародавна и изконна традиция единствено различен патриарх може да промени. В противоположен случай, сходен акт е кощунствен, настояват създателите на подписката.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР