Над 15% от купувачите на ново строителство у нас планират

...
Над 15% от купувачите на ново строителство у нас планират
Коментари Харесай

Unique Estates: 15% от българските купувачи на луксозни имоти са готови да платят до €1 милион

Над 15% от купувачите на ново строителство у нас възнамеряват покупка на първокласен парцел на стойност от 600 000 евро до 1 млн. евро. Други 22% са подготвени да заделят бюджет сред 150 000 евро и 600 000 евро. Това сочат резултатите от изследване на компанията за първокласни парцели, извършено измежду консуматори, които възнамеряват да закупят парцел ново строителство през 2022 година.

" Наблюдаваме възходящ интерес към първокласния сегмент и купувачи, които заделят все по-сериозни суми за покупка на извънредни парцели. Това са хора, които желаят не просто да се снабдят с апартамент или къща от висок клас, само че търсят и ликвидно влагане на средствата си. Купувачите в този сегмент имат висока финансова просвета и знаят, че в интервал на икономическа рецесия първокласните парцели не губят цената си ", разяснява Светослава Георгиева, действен шеф на Unique Estates.

По думите ѝ, това е и причина за устойчивия растеж на капиталовите покупко-продажби в сегмента. Общо 26% от купувачите, които възнамеряват покупка на ново строителство през 2022 година, ще я осъществят точно с капиталова цел. Повече от половината - 53%, чакат да генерират приход от закупения парцел, отдавайки го чартърен. Около 30% са хората, които целят да вложат средствата си в миг на инфлация. Чистите спекуланти са малко, сочат данните от изследването. Тези, които желаят незабавно да препродадат с разлика, се отсяват и от клаузите в договорите на вложителите, които все по-често изключват излизане от предварителния контракт преди прекачване на АКТ 15 или 16.
 Сделките с парцели в Несебър се удвоиха за година, в страната скочиха с над 10%
Черноморският град, в който продажбите на парцели скочиха двойно за година

Покупките на парцели у нас за първото тримесечие на годината са близо 49 000

Предпочитаната величина на жилището измежду капиталово настроените консуматори е сред 100 кв. м и 200 кв. м, с две спални и две бани, сочи още изследването на компанията.

" До скоро наклонността, която наблюдавахме, бе капиталовите покупко-продажби да се подписват за по-малки по повърхност парцели. Днес виждаме осезаема смяна в потребителското държание - бъдещите купувачи на ново строителство възнамеряват покупки на парцел с две спални и две бани, като за тази цел заделят и по-големи бюджети ", разяснява Светослава Георгиева.

Апартамент пред къща

Със мощен превес в желанията на клиентите се употребяват жилищата в София, спрямо къщите ново строителство - 73% са се насочили към апартамент, без значение дали покупката е за персонално прилагане, или за инвестиция. Къща в рамките на града биха закупили 9% от участниците, сочи още изследването на Unique Estates. Към договорка за парцел вид " втори дом ", отвън региона на столицата, биха се насочили 7% от потребителите. Устойчива става наклонността за непрекъснато живеене в къща наоколо до София.
 Богати руснаци се втурнаха да купуват парцели в Турция и Дубай
Богати руснаци се втурнаха да купуват парцели в Турция и Дубай

Случва се да бъдат закупени едновременно няколко жилището

" Делът на хората, които възнамеряват покупка на къща за непрекъснато живеене покрай столицата, към този момент надвиши 10%. Пандемията сложи началото на устойчива смяна и поява на този нов профил клиенти. Въпреки отминаването на Коронавирус, смятам, че те ще останат деен състезател на пазара. Тези клиенти съумяха да открият сполучливо комбиниране сред природосъобразния метод на живот и удобствата на огромния град наоколо ", разяснява Светослава Георгиева.

Какви парцели избират богатите вложители?

Според Светослава Георгиева, стремежът към повече повърхност и пространства е годен освен при капиталовите покупко-продажби. Имоти с повърхност от 100 кв. м ще търсят 41% от всички планиращи покупка на ново строителство, без значение дали за инвестиция или персонално прилагане. Други 13% се ориентират към повърхност сред 200 кв.м и 300 кв.м. Общо 7% от потребителите пък възнамеряват договорка с площ над 300 кв.м. Най-голям дял от потребителите - 44%, ще се насочат към нов парцел с 2 спални, а 39% - към подобен с 3 спални пространства. Общо 7% от запитаните пък имат намерение да закупят парцел с 4 спални. Наличие на 2 бани е приоритет за 59% от бъдещите купувачи, а 16% от хората биха се възползвали от парцел с 3 бани.
 Продажбите на виртуални парцели може да стигнат $1 милиард
Продажбите на виртуални парцели може да стигнат $1 милиард

Младите консуматори са по-положително настроени към метавселената

" Купувачите най-често търсят жилище до 200 кв. м, а цели 39% от тях държат на най-малко 3 спални. Тези данни сочат, че за първокласния сегмент съществуването на голям брой пространства към този момент е обичайната процедура. Разбира се, местоположението, дизайнерското обзавеждане и заобикалящата среда са доста значими за сегмента на извънредните парцели ", показва още Светослава Георгиева.

Предпочитаното ревю измежду купувачите на висок клас парцели е югоизточното - то е приоритет за 34% от участниците в изследването.

Гаражът или паркомястото се нареждат като основен фактор за клиентите във високия сегмент. Близо от половината от участниците в изследването не биха създали компромис с паркомястото или гаража и държат парцелът да разполага с най-малко 1 брой. Цели 41% от клиентите ще купят първокласен парцел само при съществуването на най-малко 2 паркоместа или гаражи.
 Снимка 570460
Източник:

За купувачите на първокласно ново строителство дрешникът и независимият кабинет са наложителни - към 30% от планиралите да купят жилище над 200 кв.м показват, че не биха се лишили от тези пространства. Тъй като обаче горните пространства усилват доста общата площ, а оттова и цената, за 71% от запитаните това не е фактор при покупката.

Заобикалящата среда е от изключителна значимост за купувачите, се показва в изследването на Unique Estates. Близостта до парк е наложително изискване за цели 32% от хората. Едва 6% го дефинират като нищожен фактор при избора на парцел. Бързият достъп до центъра на града е основен за 36% от хората, до момента в който за други 28% - е неоспорим плюс, без да е наложителен детайл. Добрата обществена инфраструктура е безспорна нужда за 53% от интервюираните, едвам за 2% от тях тя е без значение.
 Снимка 570461
Източник:

" Заобикалящата среда в действителност е доста значима за хората. Клиентите във високия сегмент добре знаят, че покупката на жилище значи не просто обитаване на първокласен апарамент или къща, само че и повсеместен, удобен метод на живот, обезпечаване на качествена, безкомпромисна среда за децата. Затова за всеки вложител е от основно значение да построи цялостна идея и да подсигурява извънредния метод на живот, който този вид клиенти търсят ", добавя Светослава Георгиева.
 Цените на първокласните парцели ще продължат да порастват и през 2022-а. Берлин ще е водач в Европа
Цените на първокласните парцели ще продължат да порастват и през 2022-а. Берлин ще е водач в Европа

Заплахата от въвеждане ограничения за изстудяване на пазара, няма да охлади цените
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР