Над 15 години след като Слави Трифонов и Маги Халваджиян

...
Над 15 години след като Слави Трифонов и Маги Халваджиян
Коментари Харесай

Плагиатство скарало Маги Халваджиян и Слави 


Над 15 години откакто Слави Трифонов и Маги Халваджиян от най-хубави другари станаха смъртни врагове и цели 4 години откакто се сдобриха, най-сетне излиза наяве тъкмо какво ги е скарало. Ябълката на раздора не е спор за авторски права, още по-малко става въпрос за пари. Това, което ги е разделило, са обвинявания в плагиатство.

В най-силните години на „ Шоуто на Слави ” по Би Ти Ви Дългия споделил с тогавашния си приятел, че възнамерява музикално съревнование с дуети по Нова тв. Няколко месеца по-късно Маги направил сходно шоу в Би Ти Ви. Проектът на Трифонов бил унищожен и той цели 12 години не проговорил на арменеца.

Години наред се смяташе, че Слави и Маги Халваджиян са били скарани, тъй като в предаването „ Господари на ефира ” са предавани фрагменти от вечерното предаване на Дългия. Той даже търси авторските си права посредством съда. Оказва се обаче, че капката, която е преляла чашата на търпението му и го е предиздвикала да разгласи война на Магърдич, а била напълно друга. Халваджиян изяснява същинската причина за абсурда в своята автобиография, излязла на пазара в последните дни. Книгата е много обемиста – цели 576 страници, само че е цялостна с прелюбопитни истории и се чете на един мирис. А Маги Халваджиян в действителност е откровен с читателите и не икономисва нищо от житието-битието си.

Това, което е вбесило Дългия, в действителност бил рейтинговият неуспех на неговото шоу „ Пей с мен ”, което направи по Нова телевизия напролет на 2008-а. Историята стартира в края на 2007-а.

„ Звъни ми Слави един ден и пита какво върша. Беше събота или неделя. Искаше да вървим на кино ”, написа в записките си Маги. Дългия дошъл в киното с един огромен шоколад – подарък за продуцента, който по това време снима неговите клипове. „ Трябва да ми дадеш Рачков! ”, споделя той и изяснява, че стартира ново шоу по Нова тв. „ Искам Рачков да го води дружно с Камен Воденичаров. Искам да ми го дадеш! ”, отсича шоуменът от Учиндол, който по това време към момента не е навлязъл в политиката.

Арменецът дава отговор, че артистът има контракт за „ Господари на ефира ”. „ Ако ти преотстъпим Рачков за прочут интервал от време, това значи, че Митко няма да може да води „ Господарите ” и ще ни би трябвало заместител. Ти обаче може да ни дадеш за този интервал Караси Радков ”, предлага му делово Халваджиян. Слави предлага да приказват след седмица. На идната седмица се среща в Маги и афишира, че в случай че не спрат да пускат фрагменти от предаването му в „ Господарите ”, ще заведе правосъдно дело. Арменецът му споделя, че няма да спрат, тъй като по закон имат право да употребяват тези фрагменти. Слави Трифонов предлага да му се заплащат авторските права, само че и това препоръчани е отхвърлено, защото по закон не е наложително. Следващата концепция е Маги да направи няколко клипа без пари за Слави, на което арменецът също не се съгласява. „ Ще ми дадеш ли Рачков? ”, пита най-после Дългия. Отговорът е, че това няма по какъв начин да стане, в случай че той от своя страна не изпрати Краси Радков да работи за арменците. В края на краищата не се схващат.

Дори това обаче не поставя завършек на връзките им. Войната стартира малко по-късно, при започване на 2008-а, когато Маги продуцира по Би Ти Ви извънредно сполучливото благотворително шоу „ Великолепната шесторка ”. Тогавашният програмен шеф на малкия екран е Апостол Пенчев, който му разпорежда плана по естонски лиценз. В него шест дуета от професионален артист и известен човек, който не е музикант, се състезават с осъществяванията си. Шоуто е благотворително – събират се пари за дома за обществени грижи в село Могилино, в който деца се отглеждат при ужасяващи условия. Предаването потегля малко след Нова година и има голям триумф. Няколко дни след старта Трифонов стопира да подвига телефона, когато Халваджиян му звъни. Той го упреква, че му е откраднал концепцията за шоуто с дуети.

През март потегля и планът на Слави – още веднъж съревнование на дуети от професионални реализатори и непрофесионалисти, които обаче не са известни в общественото пространство. След отхвърли да употребява услугите на Димитър Рачков, шоуменът кани Светльо Витков за екранен сътрудник на Камен. Това предаване обаче не реализира триумфа, на който Дългия се е надявал. Въпреки известните реализатори в него, забавната концепция и голямата премия от половин милион за спечелилия, която до ден сегашен е най-голямата, давана в миналото от тв шоу у нас, рейтингът въобще не е добър. Трифонов взема решение, че „ Шесторката ” е бил план, основан особено с цел да саботира неговото шоу „ Пей с мен ”.

„ Според Слави това е бил един скрит план, с цел да не може той да се измъкне от Би Ти Ви, нито да работи за друга телевизия. И аз съм бил забъркан в него. Може в действителност да е било скрит план, само че аз с чиста съвест мога да кажа, че нямам нищо общо с това. А и не съм глупак. Бях в прелестни връзки със Слави и цели 7 години бяхме другари, работехме отлично дружно и нямаше потребност поради едно предаване да прецаквам тези взаимоотношения. Честно казано, в случай че бяха декларирали, че концепцията е да направя предаване, с цел да бъде прецакан Слави, щях да откажа на секундата ”, твърди Халваджиян.

След този скандал двамата с Дългия не си приказват в продължение на цели 12 години. Затоплят връзките си чак откакто Трифонов напуща Би Ти Ви през 2019-а.

Преди да се скарат, Слави бил толкоз непосредствен с Маги, че му звънял когато и да е на денонощието с оферти да се видят, с цел да обсъдят нещо по работа или просто да си поговоря. Ходел на посетители по нощите, викал го да се разхождат с мотора, дамата на Маги – стилистката Кремена Халваджиян, ставала от сън, с цел да прави омлет на шоумена.

Слави се среща с арменеца в края на 1997-а, когато му звъни с предложение да снима клипове за музикалната му компания БМК. Първото видео, което Халваджиян прави персонално за него, е на дуета му с Георги Милков-Годжи „ Жива рана ”. Далеч по-вълнуващо е обаче, когато снимат „ Йовано, Йованке ”. Режисьорът дружно с тогавашния основен сценарист на Трифонов – Росен Петров, който е историк, вземат решение да пресъздадат борбата при Дойран във видеото. Кремена прави над 30 достоверни шинела за музикантите от „ Ку-ку бенд ”, статистите и актьорите, които ще вземат участие в клипа. За един специфичен епизод Маги кани професионални актьори – Асен Блатечки и Малин Кръстев. Снима се на кинолента. В деня на фотосите обаче пада сняг и екипът насмалко да почине от мраз, тъй като се наложило да снимат часове наред в снега.

„ Краси Петрова, която тогава ми беше първи асистент-режисьор, не беше планувала снега и студа и беше пристигнала с маратонки, естествено, бели… Да, де, но някъде в късния следобяд към този момент беше супер зле. Краката си дотам не ги усещаше, че я вкарахме вътре във фургона. Събуха я, разтривки, но единият крайник не изглеждаше по никакъв начин добре. Моментално я откараха в „ Пирогов ” и се оказа, че има някаква степен измръзване ”, спомня си продуцентът. За благополучие, лекарите се оправят със обстановката и избавят крайници на асистентката.

Асен Блатечки пък за малко да остане без пръст на едната ръка поради въпросното видео. В една сцена Малин Кръстев трябвало да е ударен от патрон, да полети обратно, сътрудника му да го хване, само че в този миг да го прободе втори патрон и да почине в ръцете на Блатечки. Той пък от своя страна трябвало да крещи от тъга, яд и изтощение. „ Казвам аз: „ Начало ”, натиска пиротехникът, само че единствено един патрон – едно попадение, се взривява. Всичко това става доста бързо. Малин полита обратно, Асен го хваща откъм гърба… Ръцете на Асен са тъкмо върху гърдите на Малин и тъкмо в този миг със забавяне гръмва второто попадение… То се озовава тъкмо под ръката на Асен и за малко да му откъсне пръста. ” Блатечки крещял, както е по сюжет, само че не поради ролята си, а от зверска болежка. Той също бил откаран по неотложност в „ Пирогов ”, само че имал шанс – лекарите зашили пръста и всичко се оправило, а клипът спечелил премия на фестивала „ Телевизионен свят ” в Албена. Хората изкарали на студа 12 часа, Слави се изнервил, само че когато видял финалния резултат, се просълзил и стиснал ръката на режисьора си.
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР