Над 15 000 пловдивчани подкрепиха инициативата на фондация Дом за

...
Над 15 000 пловдивчани подкрепиха инициативата на фондация Дом за
Коментари Харесай

15 000 пловдивчани в петиция за Дом на операта

Над 15 000 пловдивчани поддържаха самодейността на фондация " Дом за Пловдивската опера ", учредена  преди две години.  От 2016 година  досега управителният съвет е изпратил девет писма до всички вероятни инстанции - до министър- ръководителя, Министерство на културата, парламентарната комисия по просвета,  пловдивските депутати, до кмета на Пловдив и Общинския съвет.

Инициаторите са занимавали с казуса и тримата министри на културата  - Вежди Рашидов, Рашко Младенов, Боил Банов. Дългата последователност с Операта, трансформирала се в същинска сага, беше разказана през вчерашния ден в детайли от Любозар Фратев, който не може да се помири с обстоятелството, че за Европейската столица на културата  нито е ремонтирана остарялата Концертна зала, нито е издигната нова постройка за Държавна опера - Пловдив.  

 Едва предишния петък министър Боил Банов ни предложения на среща и ни даде обещание да се открие  обществена поръчка за планиране, сподели Фратев. Той напомни, че  фондацията беше проучила няколко  възможности за строителство на опера. Разработките с точните параметри бяха импортирани в Община Пловдив и Общинския съвет. Но вместо да  отредят терен, съветниците гласоподаваха пилатпонтийско решение - че дават единодушие да бъде издигната постройка на Център за музикално и театрално изкуство, укори градските старейшини Любозар Фратев.

Съветниците бяха взели и друго решение, което обаче завърши с срам.  Приеха Дом на Операта да се построи на мястото на някогашната палата №1 на Международния панаир, в случай че общината придобие 20 % от акциите в сдружението.  Но по-късно анулираха решението. 

" Търпението поражда гниене ", цитира Радой Ралев  д-р Мариана Чолакова и заключи: " Търпението се изчерпва ".  Кой е значимият приоритет за Европейска столица на културата, в случай че не и Концертна зала, възкликна Чолакова и предизвести: " Искаме период и резултат за Операта. Ако не стане, ще осведомяваме европейските институции, като използваме европредседателството на България ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР