Над 15 000 000 инсулта биват регистрирани на година в

...
Над 15 000 000 инсулта биват регистрирани на година в
Коментари Харесай

Важно: 7 стъпки, с които да намалите риска от инсулт

Над 15 000 000 инсулта биват регистрирани на година в международен мащаб, в Азия над 400 хиляди души страдат от остри мозъчно-съдови произшествия. За да не бъдете част от сходна статистика, е нужно да измененията значително метода си на живот, написа actualno.com.
Специалисти от Тексаския университет (САЩ) откриха в хода на изследване, че измененията в метода на живот могат отчасти да компенсират генетичния риск от инсулт. Това изисква усвояването на седем потребни за здравето навика:

• здравословно хранене;

• физическа дейност;

• да се откажем от пушенето;

• да се отървем от наднорменото тегло;

• уравновесяване на кръвното налягане;

• управление на захарта в кръвта;

• управление на холестерола.

За да потвърдят тази догадка, учените са набрали повече от 11 500 американци сред 45 и 64 годишна възраст. Въз основа на анализите за всеки доброволец е изчислен генетично избран риск от инсулт. След това участниците в изследването били помолени да следват изброените седем положителни навика.

28-годишно следене демонстрира, че доброволците с най-голям генетичен риск със слаби сърца са имали риск от инсулт от към 25%. За участниците, които са спазвали и седемте здравословни навика, процентът е понижен с една трета. Тези, които не се съобразили с препоръчаните потребни привички, били с 57% по-застрашени от инсулт.

Не от дълго време учените потвърдиха, че старанието да се поддържа висока физическа и умствена интензивност защищава от нарушавания на мозъчната активност. Като профилактика на болести, свързани с нарушение на умствената активност, се предлага да се справите с неналичието на физическа интензивност. Това е един от главните рискови фактори както за съдово, по този начин и за когнитивно увреждане.

Препоръчва се всякаква физическа активност, като вървене и плуване. Заедно с това е належащо да се поддържа умствената активност: решение на проблеми, решение на кръстословици, научаване на нова информация. Пътуването служи и за попречване на когнитивни увреждания, тъй като " човек попада в нови условия и е заставен да взема решение нови задания, което подтиква мозъчната активност ", настояват специалистите.

Интензивната работа на мозъка разрешава на човек да бъде освен сполучлив и ефикасен, само че и да поддържа избистрен разум в преклонна възраст. Хората, които имат доста ползи, остават дейни по-дълго и не са толкоз склонни към меланхолия, те са и по-малко склонни да страдат от деменция в по-късен интервал от живота си.

Статията има единствено информативна цел и не е рекомендация или сурогат на консултацията със експерт.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР